»Han gav mig lyst til at tegne«

Den herboende franske tegner Thierry Capezzone kendte flere af de dræbte Charlie Hebdo-tegnere. Men en af dem skyldte han mere end andre.

ARKIVFOTO. Den franske tegner Jean Cabut, aka Cabu, blev dræbt i angrebet mod Charlie Hebdo onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGE PASCAL

»Han gav mig lyst til at tegne.«

Et døgn efter mordene på tegnerne på den satiriske ugeavis Charlie Hebdo, er den 50-årige franske tegner Thierry Capezzone stadig mærket af tragedien. Capezzone er herhjemme mest kendt for tegneserien “H.C. Andersen Junior”, der er kommet i flere oplag, samt hans seneste tegneseriealbum “Daisy - en prinsesse i Danmark”.

Men selvom Capezzones karriere er i fuld gang i Danmark, bevarer han fortsat en tæt kontakt med det stærke fransk-belgiske tegneseriemiljø, og derfor var det et særligt chok for ham at høre om attentatet mod Charlie Hebdo.

Ryster millioner

Det var et chok at høre, at den 80-årige Wolinski var blandt de dræbte, en tegner der har været forbillede for flere generationer af satiretegnere indenfor den særligt respektløse tradition, der har kendetegnet aviser som “Charlie Hebdo” og “Le Canard enchaîné”.

Men først fremmest var det navnet Jean Cabut på listen over de dræbte, der berørte Capezzone, ligesom hans død har rystet millioner af andre franskmænd.

ARKIVFOTO 2006. Cabut i sin lejlighed i Paris med et udvalg af sine tegninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOEL SAGET.

I en årrække var Jean Cabut nemlig Frankrigs Jørgen Clevin, kendt og elsket fra børneprogrammet  Récré A2, hvor han live i studiet tegnede og fortalte.

»Jean Cabut har haft en stor betydning for mig - han gav mig lyst til at tegne. Og fordi han tegnede i børneprogrammet, har han været en katalysator for en hel generation af tegnere i Frankrig,« fortæller Thierry Capezzone til Berlingske.

Charlie Hebdo er blevet beskrevet i verdenspressen og rost for sit uforfærdede mod til at gøre nar af alt, hvad der bliver holdt helligt af andre. For dem der kendte Jean Cabut personligt er der dog også en anden side.

»Han var Jordens sødeste person. Tegnere kan være meget sladrende og taler gerne nedsættende om andre, men Jean Cabut har jeg aldrig hørt sige så meget som et enkelt negativt ord om noget menneske,« siger Thierry Capezzone.   

Jean Cabut var 76 år, da han blev skudt i Charlie Hebdos kontorer. Selvom han ikke hørte til de mest “ondskabsfulde” af tegnerne - han foretrak en mere hverdagslig satire, der især udleverede middelklasse-franskmandens bøvede attituder - var han sig fuldt bevidst om den fare han var udsat for som medlem af redaktionen.

»Men på trods af faren, elskede han livet inderligt. Det gjorde de alle sammen på Charlie Hebdo. Det skulle være en fest, og der skulle grines hele tiden,« siger Thierry Capezzone.

Tegner Thierry Capezzone Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph.