Hammerslag på verdens dyreste Stradivarius

Så blev rekorden slået igen: Onsdag eftermiddag kom en Stradivarius under hammeren på Christie's i New York. Buddene endte på knap 21 mio. kr. - den højeste pris for noget musikinstrument nogensinde.

Hammerslag på verdens dyreste Stradivarius - 1
Den kostbare violin, kaldet »The Hammer«, præsenteres her af violinvirtuosen Elizabeth Pitcairn.<br>Foto: Scanpix/Reuters Fold sammen
Læs mere

Sidste forår kom verdens hidtil dyreste Stradivarius under hammeren på Christie's i New York. Den hed »Lady Tennant« og røg over disken for lige godt to mio. dollars. Men så fik man også kasse med ...

I går blev den rekord slået med manér: Da violinen ved navn »The Hammer« kom under hammeren, endte buddene på nøjagtig 3.540.000 amerikanske dollars - altså knap 21 mio. kr. Køberen var anonym. Det var sælgeren også.

Navnet på »The Hammer« stammer fra dens første ejer i nyere tid - svenskeren Christian Hammer. Denne mærkelige mand var hofjuveler, manisk samler og indehaver af over 400.000 antikvariske effekter. Ved hans død i 1905 kom violinen over til et engelsk firma, der i 1911 fik den afhændet til musikeren Bernard Sinsheimer. På den måde begyndte dens lange rejse rundt i USA.

Men samtidig kom den op i pris. De følgende år skiftede den hænder til først Raymond Pitcairn, så Albert H. Wallace - begge rene samlere. Efterhånden havde ikke engang de største virtuoser råd til den. Sådan en skæbne er klassisk for store »cremonesere« som Stradivarius, Amati og Guarneri. I dag ejes næsten alle deres instrumenter af fonde, orkestre eller private samlere. Nogle af dem ser aldrig dagens lys.

»The Hammer« har været lidt heldigere. Dens sidst kendte ejer var en forretningsmand i Chicago ved navn Laddie Junkunc. Han solgte den i 1992 til en ukendt. Men i det mindste har den været udlånt til Kyoko Takezawa i mellemtiden. Om denne japanske violinistinde nu må af med den, vides endnu ikke.

Er tyve millioner kr. meget? Ikke hvis man sammenligner med den kunst, der hænges på vægge. For eksempel har de dyreste malerier af Vincent van Gogh for længst passeret en halv milliard per styk. Og der ligger mindst det samme arbejde i en god violin - den skal sættes sammen af hele 72 stykker træ, lakeres et halvt hundrede gange og nusses om i månedsvis.

Men en violin er ikke kunst - ikke engang en Stradivarius. Det er verdens mest forfinede stykke kunsthåndværk. En brugsgenstand. Og så kan en pris på tyve millioner virke helt uoverskuelig for almindelige musikere.

Grunden er efterspørgsel. Alt kan investere i og samles på. Men når netop »The Hammer« er kommet så højt op, skyldes det ikke mindst dens tilstand.

Mads Hjorth fra violinbyggerfirmaet Emil Hjorth & Sønner er den dansker, der har haft flest Stradivarier mellem hænderne. Alligevel har han kun set »The Hammer« på billeder.

»I hvert fald efter hvad jeg kan huske,« siger han. »Og den ville jeg nok huske. Det er en meget, meget, meget pæn violin.«