Hamlet ligger i en livmoder

Hovedpersonen i Ian McEwans nye roman, »Nøddeskal« er i sin moders liv. Men han ligner ellers noget fra Shakespeare

Derek Jacobi som Hamlet på Kronborg i 1979. Foto: Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Shakespeares Hamlet tilhører verdenslitteraturens mest indflydelsesrige værker. Ikke blot er stykket blevet opført utallige gange – det er også blevet versioneret og genfortalt i nye gevandter igen og igen.

Britiske Ian McEwan gav os sidste år en ny version med romanen »Nutshell«, som nu foreligger på dansk i Claus Bechs velsmurte oversættelse.

Titlen henter Ian McEwan i dette citat fra Shakespeares stykke: »Åh Gud, jeg kunne være spærret inde i en nøddeskal og dog regne mig for konge over det uendelige rum, hvis det ikke var for mine onde drømme.«

Og det med nøddeskallen tages semibogstaveligt af McEwan. Han placerer nemlig sin hovedperson og fortæller i livmoderen på en kvinde kaldet Trude (og vi minder om, at Hamlets mor hedder Gertrude i Shakespeares drama). Han er heldigvis en kløgtig fyr, fosteret, for han har lyttet med på alle de radioprogrammer og podcasts, hans mor indtager. Derfor har han både sprog og perspektiv på tilværelsen. Sin manglende livserfaring til trods, evner han at forestille sig, hvad der sker omkring ham, og hvordan verden er indrettet.

Men der er ugler i mosen i hans nære omgivelser. Trude har nemlig smidt fortællerens far, John, en poesi-elskende forlagsmand, ud af hjemmet og indledt et forhold til Johns lillebror, den afstumpede ejendomsspekulant Claude, og sammen pønser de på en plan, der ved hjælp af gift skal skaffe John af vejen. Shakespeare-kendere vil vide, at Hamlets far blev slået ihjel af sin bror Claudius, og at denne overtog Gertrude.

Ud af dette setup spinder Ian McEwan en både vittig og klog roman. Fortælleren hader sin onkel og elsker sin mor og far, som han gerne vil have genforenet. Men han er låst fast i sin iagttagerrolle i livmoderen, prisgivet de rænker, der smedes mod hans far og ham selv. De onde drømme fra Hamlet-citatet ovenfor er her den virkelighed, hans »nød« befinder sig i.

»Nøddeskal« er fabulerende og legende – og et eksempel på, hvad det er litteratur kan, som ikke lader sig gøre i andre medier og udtryksformer. Der er ingen mulighed for filmatisering hér. I dette perspektiv ligner romanen Martin Amis’ »Tidens pil«, der lod et liv blive fortalt bagfra og med en omvendt kausalitet, hvor årsag og virkning havde byttet plads.

McEwans tone og humor læner sig op ad den, man også finder hos Shakespeare, der lader eksistentielle overvejelser og regulære brandere stå side om side. Et eksempel på sidstnævnte: »Det er ikke alle, der ved, hvordan det føles at have sin fars rivaliserende penis få centimeter fra ansigtet. Så sent i svangerskabet burde man af hensyn til mig udvise afholdenhed. […] Jeg lukker øjnene, bider gummerne sammen, stemmer hænderne mod livmodervæggen. Turbulens af denne styrke kan ryste vingerne af en Boeing.«

Dette gælder også for McEwans skarpe pen. Ved at udstyre sin Hamlet-gendigtning med en fra krimigenren indhentet suspense-opbygning får McEwan læseren til at klamre sig til sædet og bogen henimod slutningen, når intrigen strammer til, og fortælleren benytter sig af den eneste mulighed han har for at påvirke udfaldet. Hvordan, skal selvfølgelig ikke afsløres her.

Nøddeskal

Forfatter: Ian McEwan. Oversætter: Claus Bech. Sider: 208. Pris: 249,95. Forlag: Gyldendal.

Af Per Krogh Hansen kultur@berlingske.dk