Hagekors på brystet koster operasanger Wagner-job

Få dage før den årlige Wagner-festival i Tyskland begynder, har en russisk operasanger set sig nødsaget til at melde afbud.

Evgeny Nikitins hagekors på brystet er nu tatoveret over med en stor ottekantet stjerne, men billederne fra hans ungdom er dukket op på ny. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUDIA LEVETZOW
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Operasangeren Evgeny Nikitin skulle spille Den Flyvende Hollænder i Richard Wagners opera af samme navn, men billeder af hans nøgne overkrop med tatoveringer af det nazistiske hagekors, har nu fået ham til at trække sig fra den årlige operafestival i den tyske by Bayreuth.

- Jeg fik lavet disse tatoveringer i min ungdom. Det var en stor fejltagelse i mit liv, og jeg ville ønske, jeg aldrig havde gjort det, siger Nikitin i en erklæring på festivalens hjemmeside.

Siden har han dækket den store hagekors-tatovering på sin brystkasse til med nye tatoveringer.

- Jeg var ikke klar over omfanget af irritation og smerte, som disse tegn og symboler ville medføre, især i Bayreuth og i forbindelse med festivalens historie, siger han.

Den kontroversielle operasanger valgte at trække sig, efter festivalens ledelse havde konfronteret ham med historier i tyske medier, som bragte ældre billeder af hans hagekors.

- Hans beslutning om at trække sig fra rollen i Hollænderen er i overensstemmelse med festivalledelsen konsekvente afvisning af enhver form for nationalsocialistisk tankegang, skriver festivalens ledelse på sin hjemmeside.

Det var Richard Wagner selv, der grundlagde festivalen i Bayreuth i 1876 for at vise sine egne operaer frem. Særligt de fire operaer i den monumentale Nibelungens Ring er et af festivalens højdepunkter.

I efterkrigstiden blev Wagner en kontroversiel skikkelse, fordi han - selvom han døde et halvt århundrede før Adolf Hitler kom til magten - skrev flere anti-semitiske tekster. Hitler beundrede Wagner og brugte hans værker i den nazistiske propaganda.

Føreren deltog selv ved flere festivaler i Bayreuth, inden han begik selvmord kort inden Anden Verdenskrigs afslutning.

I år begynder festivalen 25. juli og varer frem til 28. august. Foruden »Den Flyvende Hollænder« opføres blandt andet »Parsifal«, »Tannhäuser« og »Tristan og Isolde.«