"Hævnen" vinder en Oscar

Den danske film "Hævnen", instrueret af Susanne Bier, vandt i nat en Oscar i kategorien "Bedste udenlandske, ikke-engelsksprogede film."

Her modtager instruktør Susanne Bier en Oscar for bedste udenlanske ikke engelsksprogede film af den britiske skuespiller Russell Brand. Fold sammen
Læs mere
Foto: GARY HERSHORN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske filminstruktør Susanne Bier kan nu kalde sig Oscar-vinder. Hendes film "Hævnen" har i nat dansk tid vundet en Oscar i kategorien "Bedste udenlandske, ikke-engelsksprogede film."

- Det her betyder enormt meget for mig, og det er det største, jeg har oplevet i min karriere. Der findes ikke noget, som overgår verdens største filmpris, siger Susanne Bier til Ritzau efter modtagelsen.

Filmen var oppe imod konkurrenter fra Mexico, Algeriet, Grækenland og Canada. Netop den mexicanske "Biutiful" var udråbt til favorit, da hovedrolleindehaveren, den spanske skuespiller Javier Bardem, også var nomineret i kategorien "Bedste mandlige hovedrolle." Den pris gik dog til britiske Colin Firth for hans rolle i "Kongens Store Tale."

En stor ære

Det var en tydeligt bevæget Bier, der tog imod prisen i Kodak Theatre i Los Angeles.

- Det er en meget stor ære for mig, jeg er så taknemmelig og så lykkelig, sagde Susanne Bier, da hun modtog prisen.

For godt en måned siden modtog 50-årige Susanne Bier den anden store amerikanske filmpris, en Golden Globe, i samme kategori for "Hævnen".

Filmen, der har Trine Dyrholm og svenske Mikael Persbrandt i hovedrollerne, trækker spor fra den brutale hverdag i en afrikansk flygtningelejr til idyllen i en sovende dansk provinsby. "Hævnen" er allerede solgt til en række lande og får amerikansk premiere til april.

Mere end 400.000 danskere har set filmen. Trine Dyrholm vandt i sidste uge en Bodil for sin hovedrolle, og filmen udkommer på dvd i morgen.

Det er tredje gang, en dansk spillefilm vinder en Oscar-statuette. Tilbage i 1988 modtog Gabriel Axel prisen for "Babettes Gæstebud", mens Bille August året efter kunne tage en Oscar med hjem for "Pelle Erobreren."

Susanne Bier var også nomineret til en Oscar tilbage i 2007 for filmen "Efter Brylluppet", men den gang blev det ved nomineringen.

Quiz: Har du styr på de danske Oscarvindere?

Se trailer for filmen Hævnen: