Hædret skuespillerinde: Vi har noget særligt i Norden

Skuespillerinden Solbjørg Højfeldt har vundet Lauritzen-prisen. Hun er aktuel i "Kvinden ved 1000 grader".

Årets mandlige og kvindelige skuespiller Jesper Christensen og Solbjørg Højfeldt, da Lauritzen-prisen søndag blev uddelt på Folketeatret i København. Scanpix/Marie Hald/moment/institute Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Hun fik sit gennembrud som hovedrollen i "Slingrevalsen" 1980'erne, og den blev straks kvitteret for med en Bodi-statuette til Solbjørg Højfeldt. Nu er den prestigefyldte pris fulgt op af den fornemme Lauritzen-pris, som skuespillerinden modtog søndag i Folketeatret i København.

- Det er fuldstændig fantastisk. Det er en meget stor glæde at blive sat pris på, siger Solbjørg Højfeldt.

For tiden kan man opleve den prisbelønnede skuespillerinde i Teater Nordkraft i Aalborg i den anmelderroste forestilling "Kvinden ved 1000 grader".

Hun har selv været med til at dramatisere bogen af samme navn, der er skrevet af islændingen Hallgrímur Helgason.

- Det er fantastisk at læse sådan noget, for vi har en tilbøjelighed til at søge sydpå. Men her oppe i Norden har vi altså også noget, siger hun.

- Vi står på nogle helt fantastiske klipper med nogle fantastiske, stærke kvinder, siger "Zappa"-skuespilleren.

"Kvinden ved 1000 grader" handler om en 80-årig kvinde, der på sit dødsleje fortæller sin barske livshistorie, der er præget af krig, overgreb og sorg. Den blev udgivet i 2013 og forfatteren, Hallgrímur Helgason, som er fra Reykjavik og rost for sin evne til at skabe scener.

- Jeg kan vældigt godt lide at læse nordiske forfattere, fordi jeg forstår det på en særlig måde. Jeg har en billeddannelse af det, selv om jeg aldrig har været de steder, siger hun og fortsætter:

- Det er som om, at det ligger dybt i generne på en eller anden måde.

Solbjørg Højfeldt har været i Island i blot fire dage, blandt andet for at møde forfatteren Hallgrímur Helgason, men det var ikke sidste gang.

- Jeg skal absolut tilbage. Både til Island og Færøerne, siger Solbjørg Højfeldt.

/ritzau/FOKUS