Hædret diktator for retten

Rumæniens diktator Nicolae Ceausescu og hans hustru Elena blev dømt ved en skueproces i 1989. TV-optagelser viste rettergangen, som ikke fik noget smukt forløb.

Dronning Margrethe og Ceausescu under besøget i Danmark, hvor diktatoren fik Danmarks fornemste hæderstegn, Elefantordenen. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Saddam Hussein står foran sin rettergang. Ingen kender resultatet, men Vesten frygter, at det spirende demokrati får en dårlig start, hvis retssagen bliver en skueproces eller hvis der kan sættes juridiske spørgsmålstegn ved forløbet.

For sporene skræmmer. Opgøret med den nazistiske ledelse ved Nürnberg-processen efter 2. Verdenskrig havde sine svagheder, bl.a. fordi det mægtige Sovjetunionen kunne dække sine egne blodige spor. Sporene er stadig tildækket, selvom det nu er bevist, at det ikke var nazisterne men kommunisterne, der myrdede tusindvis af polske officerer i Katyn-skovene, og at Sovjetunionen og de andre kommunistiske regimer myrdede løs på deres egne befolkninger. Kun få statsledere blev efter kommunismens fald dømt for deres handlinger - men en af dem, der blev dømt, var Rumæniens leder Nicolai Ceausescu og hans hustru.

Billederne fra Rumænien rystede hele Europa. Ikke mindst TV-billederne af de fattige børn og det skamredne samfund, som den kommunistiske herskerklasse havde udbyttet. Men billederne fra opgøret med Ceausescu-familien var også skræmmende. Ægteparret Ceausescu havde forsøgt at flygte i en helikopter, men blev fanget af politiet, der overgav dem til militæret.

Den militære retssag var hemmelig, men der blev optaget TV af processen, som mest af alt lignede noget, som Stalin kunne have organiseret i 1950erne. Retfærdigheden var yderst tvivlsom og dommen forudsigelig - nemlig dødsstraf til både Nicolai og hans hustru. Ved henrettelsen startede ægteparret med at afsynge den kommunistiske kampsang Internationale og blev skudt kort inde i sangen.

Bagefter kunne man i fjernsynet se de uhyggelige billeder af ægteparrets lig efter henrettelsen, men selve henrettelsen blev ikke TV-optaget. Den politiske situation i Rumænien var godt mudret, fordi dele af det apparat, som gjorde op med Ceausescu, i årtier havde udgjort den kommunistiske klikes magtgrundlag.

For Danmark, der under Den kolde Krig havde forsøgt at holde sig gode venner med lande bag Muren, var afsløringen af Ceausescus rædselsregime pinlig. Pinlig fordi han var blevet modtaget som en stor statsmand i 1980 og var blevet tildelt den fornemme Elefantorden. Den pinagtige sag om Elefantordenen blev symbolet på det Danmark, der under Den kolde Krig ganske vist var medlem af NATO men forsøgte at holde sig gode venner med alle.

I Berlingske Tidende ironiserede den tidligere frihedskæmper og forfatter Kelvin Lindemann over Elefantordenen i et læserbrev til Berlingske Tidende og hånede Socialdemokratiet for at have udvist en speciel forstående holdning til diktatoren østpå.

Heldigvis nåede Danmark ikke at tildele Saddam Hussein Elefantordenen.