Hæderspris til livslang sprogrøgter

Dansk Sprognævns formand er årets modtager af Den Berlingske Fonds Hæderspris.

Den Berlingske Fonds Hæderspris 2015 tilfaldt Jørn Lund, som fik prisen overrakt af ansvarshavende chefredaktør, Lisbeth Knudsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en mand af ord, der netop har modtaget Den Berlingske Fonds Hæderspris på 100.000 kroner.

Professor Jørn Lund, formand for Dansk Sprognævn, elsker ord og har arbejdet med dem hele sit voksne liv.

Som formanden for Den Berlingske Fond, chefredaktør Lisbeth Knudsen sagde i sin pristale:

»En mand som iagttager ord og dissekerer dem med en kirurgs præcision og professionalisme. Som studerer deres oprindelse og betydning med samme begejstring og entusiasme som en ornitolog på jagt efter en sjælden fugl. En mand som ikke alene arbejder med sproget og har gjort det i utallige år, men som ogtså besidder evnen til at formidle det selv på en måde, så vi andre kommer til at tænke over, hvad vi siger og skriver, lidt mere end vi sædvanligvis gør, når vi i det daglige misbruger og bruger sproget.«

Jørn Lund er født i 1946, indledte sin karriere som lærer og forsker på Københavns Universitet i 1968-80 og blev herefter professor på Danmarks Lærerhøjskole, det nuværende DPU.

I 1991 blev han chefredaktør for Den Store Danske Encyklopædi og var 1995-2002 desuden medlem af forlaget Gyldendals direktion.

2002-2011 var han direktør for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab (DSL). Og siden 2013 har han været formand for Dansk Sprognævn, som han blev menigt medlem af allerede i 1980.

Ud over sit akademiske arbejde har Jørn Lund ydet afgørende bidrag til dansk uddannelses-, kultur- og sprogpolitik; han har deltaget i og været formand for et utal af rådgivende udvalg, råd og nævn udpeget af forskellige ministre. Fra kanonudvalg til sprogudvalg og meget mere.

Jørn Lund skriver fortsat en fast ugentlig klumme om sproget i Politiken og har gennem årene udgivet en række bøger med vittige og uhøjtidelige, men også skarpe diagnoser om nutidens sprog og sprogbrug. Bl.a. »Den sproglige tilstandsrapport« i 2004, »Dansk i nullerne« i 2011 og senest »Dansk i skred« i 2013.

Han har gennem årene modtaget adskillige priser og udmærkelser for sin indsats for det danske sprog, bl.a. Modersmål-Prisen i 2009 og Danske Banks Hæderspris i 2011. Og selv om han har sæde i Politiken Fondens bestyrelse, modtager Jørn Lund nu også den fornemmeste pris fra Det Berlingske Hus – med Lisbeth Knudsens ord »for sit energiske engagement i det danske sprog, sin stærke og vedholdende formidling af sproglige iagttagelser af alle slags og sin påpegning af, hvordan udviklingen i sproget på godt og ondt afspejler forandringer og tendenser i samfundsudviklingen.«

Den Berlingske Fonds Hæderspris tildeles en dansker, der inden for politik, erhverv, kultur eller samfund har haft en særlig betydning eller har ydet en særlig indsats.

Prisen er tidligere tildelt bl.a. Hans Kongelige Højhed Prins Henrik, violinisten Nikolaj Znaider, forfatteren Benny Andersen, isforsker Dorthe Dahl-Jensen samt Venstrepolitikerne Uffe Ellemann-Jensen, Anders Fogh Rasmussen og Bertel Haarder.

Med prisen følger skulpturen »Avislæseren« skabt af kunstneren Astrid Søe.