Hæder til 88-årig musiklegende

DR SymfoniOrkestrets tidligere chefdirigent, Herbert Blomstedt, modtager Sonnings Musikpris 2016.

Herbert Blomstedt, der i ti år var chefdirigent for DR SymfoniOrkestret, modtager Léonie Sonnings Musikpris 2016. Foto: Jonas Skovbjerg Fogh Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske maestro Herbert Blomstedt, der i ti år var chefdirigent for DR SymfoniOrkestret, og i dag er orkestrets æresdirigent, modtager Léonie Sonnings Musikpris 2016.

Med sine 88 år bliver Blomstedt den hidtil ældste i rækken af prismodtagere, som bl.a. tæller verdensnavne som Leonard Bernstein (1965), Sergiu Celibidache (1970), Rafael Kubelik (1983), Georg Solti (1992), John Eliot Gardiner (2005) og Simon Rattle (2013).

 

Formanden for Sonnings musikfond Esben Tange motiverer valget således:

»Herbert Blomstedt er en levende legende. Med konsekvens – til tider strenghed – og godt hjulpet af en enestående arbejdsdisciplin har Herbert Blomstedt i mere end 50 år fortolket en række af den klassiske musiks kernekomponister; Bach, Beethoven, Brahms, Bruckner, Mahler, Sibelius, Carl Nielsen og Paul Hindemith – og altid med en dyb forståelse for den enkelte komponists særegne karakter og musikkens åndelige indhold,« siger han i en pressemeddelelse.

Elev af Bernstein

Herbert Blomstedt blev født i USA i 1927 og voksede op i Sverige. Efter studier ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm studerede han direktion hos blandt andre Igor Markevitch og Leonard Bernstein.

Herbert Blomstedt var chefdirigent for DR SymfoniOrkestret 1967-77 og er i dag orkestrets æresdirigent.

 

Om tiden med Blomstedt fortalte janitschar Tom Nybye i forbindelse med legendens besøg for et par år siden:

»Uanset, hvor hårdt det kunne være at gå til prøver med ham, måtte alle indrømme, at han altid lavede fantastiske koncerter. Han var tæskeinspirerende, uanset om vi spillede moderne eller klassisk. Og så tror jeg aldrig, i alle de år jeg har arbejdet sammen med Blomstedt, at jeg har oplevet ham begå en fejl.«

Elsker Carl Nielsen

Selv mindes Blomstedt sine år i København med stor glæde, ikke mindst bekendtskabet med den danske nationalkomponist Carl Nielsen.

»Jeg elsker Carl Nielsen. Den danske psyke får fantastisk udtryk i hans musik – både med stor dramatik, men også med en indre ro, som vi f.eks. finder i »De fire Temperamenter«,« sagde han til Berlingske i forbindelse med sit besøg i 2013.

Sammen med DR SymfoniOrkestret indspillede Herbert Blomstedt fra 1973-75 alle Carl Nielsen symfonier og solokoncerter, og i 1980erne indspillede han endnu engang Nielsens symfonier, denne gang med San Francisco Symfoniorkester.

Koncert og masterclass

Efter chefstillingen i København og for flere andre nordiske orkestre har Herbert Blomstedt været chefdirigent for flere af verdens førende orkestre, bl.a. Staatskapelle Dresden, San Francisco Symfoniorkester og Gewandhausorkestret Leipzig.

I 2005 afsluttede han sin sidste kontraktansættelse som chefdirigent, men han rejser fortsat verden rundt som gæstedirigent for nogle af verdens førende orkestre.

 

Overrækkelsen af Léonie Sonnings Musikpris på 600.000 kroner sker ved en koncert torsdag den 7. april 2016 i DR Byen, hvor Herbert Blomstedt dirigerer DR SymfoniOrkestret i Beethovens Symfoni nr. 8 og Mahlers Symfoni nr. 1.

Dagen efter priskoncerten giver Herbert Blomstedt masterclass for unge dirigenter i Koncerthuset.