Haarder til kamp for mere kultur i provinsen

DR skal flytte flere produktioner og arbejdspladser til provinsen, mener kulturministeren, som også vil have flere kulturelle støttekroner fordelt uden for København og Frederiksberg.

Bertel Haarder vil styrke kulturen i hele landet, uden at det går ud over hovedstaden. Her er han til Folkemødet på Bornholm kort før sin udnævnelse til kulturminister. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvfølgelig skal Det Kongelige Teater og Nationalmuseet være i København. Men det betyder ikke, at kulturens fokus altid skal være på København, og at de største kulturbevillinger som ved en naturlov skal tilfalde hovedstaden.

Det fastslår kulturminister Bertel Haarder (V), der vil skabe bedre balance mellem hovedstad og provins, når det gælder fordelingen af kulturkroner og kulturadministration. Det skal bl.a. ske ved at flytte en større del af DRs aktiviteter og flere kulturelle tilskudskroner fra hovedstaden til provinsen.

I den udflytning af 3.900 statslige arbejdspladser fra København til 38 forskellige byer i 25 kommuner landet over, som regeringen præsenterede torsdag, bidrager Kulturministeriet kun med sammenlagt 81. Nemlig 60 i det nyetablerede Statens Kulturarvskontor, der skal placeres i Nykøbing Falster, 13 fra Jagt- og Skovbrugsmuseet i Hørsholm, som flyttes til Djursland, og otte i Statens Værksteder, som fremover skal ligge på Kronborg i Helsingør.

Men udflytningen af de statslige arbejdspladser er kun ét flere tiltag, som ifølge ministeren kan bidrage til at styrke kulturen i hele landet. Først og fremmest ønsker han, at flere af de statslige kulturkroner skal tilfalde kommuner uden for København og Frederiksberg.

»Københavns og Frederiksberg kommuner nyder godt af, at en stor del af de statslige kulturkroner bruges i hovedstaden. Faktisk giver kommuner som Odense og Aarhus mere i tilskud til kultur pr. indbygger, end København gør,« siger han.

»Jeg er meget glad for kulturlivet i København, og det her skal ikke ses som en straffeaktion. Men hvis man kunne få København til at give lidt mere af sine rigelige indtægter fra de mange borgere, der flytter til byen, kunne man måske klare sig med lidt mindre statsstøtte. Derved kan man styrke kulturen i hele landet, uden at hovedstadens kulturliv tager skade.«

Bertel Haarder ønsker også at få en større geografisk spredning, når der udpeges medlemmer til de sagkyndige udvalg, herunder bl.a. Statens Kunstfonds faglige udvalg, der fordeler de såkaldte frie kulturmidler. Han mener, at der hidtil har været alt for meget københavneri, når nye medlemmer har skullet udpeges.

»Kort efter min tiltræden skulle jeg godkende et udvalg, hvor det viste sig, at samtlige medlemmer boede i København,« fortæller han.

»Jeg fulgte indstillingen, men skrev, at næste gang ville jeg gerne have en mere alsidig indstilling. Man skal passe på Rip-Rap-Rup-princippet, hvor folk, der f.eks. bor i København, har en tendens til at udpege nogle, de kender, som også bor der. Det skal vi modvirke. Der findes jo også et stærkt kulturliv uden for København, som bør repræsenteres i de udvalg.«

Mere DR i provinsen

Endelig agter kulturministeren at tage en dialog med DRs ledelse om at flytte en større del af både radio- og TV-produktion samt administration ud af København.

»En stor del af DRs programudbud afspejler placeringen i København til trods for, at licensen betales af alle danskere. En større del af produktionen kunne godt foregå uden for København. Når det nu har været så stor en succes, at børne- og ungdomsafdelingen flyttede til Aarhus, kunne andre programmer måske gøre det samme,« siger Bertel Haarder, som også mener, at en del af DRs administrative opgaver bør kunne håndteres andre steder end i hovedstaden.

Ifølge DRs bestyrelsesformand, Michael Christiansen, har DR allerede i dag knap 500 ud af sine ca. 3.000 medarbejdere placeret uden for København. Senest har DR etableret en ny velfærdsredaktion i Aarhus, der skal bringe historier fra hele landet om emner som folkeskole, sundhed, integration, ældrepleje og arbejdsmarked.

»Vi har det fint med regeringens udmelding, som jeg opfatter som et nik til den politik, DRs bestyrelse og ledelse har haft de senere år,« siger Michael Christiansen.

»Vi overvejer løbende, også i kraft af medieforliget, hvordan balancen mellem København og provinsen skal være, og vi er fuldt opmærksomme på, at det bestemt er værdifuldt at flytte ting ud fra København. Vi har flyttet mange ting til Aarhus og også styrket distrikterne, og det vil vi fortsætte med at gøre. Men selvfølgelig kun i det omfang, det giver mening.«

Om der også vil være basis for at flytte rent administrative opgaver ud af København, har DRs bestyrelse ifølge Michael Christiansen endnu ikke drøftet.

»Det kan man jo ikke udelukke,« siger han.

»Men det vigtigste er selvfølgelig, om radio- og TV-produktionen kan ske fra provinsen. Og det, synes jeg, at vi har haft held med.«