Hård dom over DRs juleshow: »To infantile voksenbabyværter taler til en befolkning af debile«

Hård kritik af DRs juleshow, Kent giver fans afskedsgave og Information sætter gang i hidsig sprogdebat. Kulturnyhederne er klar.

Sofie Linde (th) og Jacob Riising (tv) udgjorde sammen værtsparret til DRs Store Juleshow. (Foto: Agnete Schlichtkrull/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Agnete Schlichtkrull

God mandag middag - så er kulturnyhederne klar på en grå hverdag, hvor vejrguderne ikke gør meget for at få julestemningen til at indfinde sig. Her må andre kræfter træde til, og traditionen tro sendte DR1 i weekenden et stort anlagt juleshow for at varme op til danskernes højtid nummer et.

Men lykkedes det? Svaret er nej, hvis man spørger Berlingskes TV- og teateranmelder, Jakob Steen Olsen. Han var bestemt ikke imponeret over »DRs Store Juleshow«, som han på facebook gav følgende ord med på vejen:

Og at dømme efter de mange likes (over 1000 i skrivende stund) og delinger er den hårde dom ikke blot udtryk for, at en enkelt mavesur anmelder endnu ikke har fundet sit milde julehumør frem.

På DRs egen facebookside er stemningen omkring juleshowet heller ikke for god. »Så plat« og »overhovedet ikke noget at bruge en lørdag på« lyder det blandt andet i kommentarerne.

Det er som bekendt ikke første år, at DRs juleshow står for skud. Måske en ny juletradition?

En anden december-klassiker er sammenstødet mellem slutrunderne i kvindehåndbold og julekalenderen på TV 2. Og selv om man i år bød på en genudsendelse af »Ludvig og julemanden«, var reaktionen klassisk, da Lars Hjortshøj i julemands-kostume måtte vige pladsen for de norske jenters guldtriumf. Så var »Skam«-nationen ikke længere så populær, kunne man læse i reaktionerne på facebook

»Kære TV 2 synes det er under al kritik, at bare fordi der er håndbold, så udsætter man julekalenderen. Send dog håndbold på jeres sportskanal. De mindre skolebørn kan jo ikke sidde oppe indtil kl 21. Der er altså nogle som skal meget tidligt op. Skam jer!«, skriver en seer, mens en anden går endnu hårdere til værks:

Den sidste weekend inden jul, var også weekenden, hvor Kent spillede sin allersidste koncert.

Det foregik på den svenske hjemmebane i Stockholm, og her tog fans en behøring afsked med bandet, da de ledsaget af politiet marcherede gennem gaderne.

Efter den sidste koncert havde Kent også en gave til sin fans. Det er en ny musikvideo, som blev offentliggjort søndag, og den kan du se her:

Sproget er det hus, som vi bor i - og huset trænger ifølge Information til en renovering. Avisen har nemlig lavet en listen »21 ord, der skal dø«. Listen tæller så forskellige ord som bum!, deleøkonomi, disruption, heteronormativ, LGBTQA, gluten, sprøjteorgasme og samtykke. Om sidstenævnte lyder det eksempelvis:

»2016 blev året hvor det, som i årtusinder har været underforsået, pludselig skulle aftales: »Husk at indhente samtykke, inden du dyrker sex« er den ultimative bureaukratisering af det intime – den slags, der kan få lejrbålet til at gå ud for selv den artigste spejderdreng. Hvis vi lover hinanden at opføre os ordentligt, får vi friheden til at insistere på det usagte.«

Listen er flittigt delt på de sociale medier og har sat gang i en heftig debat, hvor det blandt andet lyder sådan her:

Og nu til noget helt andet. En ny undersøgelse peger på, at det måske slet ikke var et tip fra en stikker, der var årsagen til, at Anne Frank og hendes families gemmested blev afsløret. Det er en muligt, at det i stedet var en ransagning i forbindelse med en sag om enten ulovlig arbejdskraft eller svindel med kuponer til madrationer, der tilfældigt førte til, at den jødiske familie blev pågrebet  Det skriver den britiske avis The Guardian.

Og et dødsfald fra kulturens verden:

Miss Ungarn fra 1936 - Zsa Zsa Gabor - er gået bort 99 år gammel og omgivet af familier og venner i hjemmet i Bel Air, Los Angeles, skriver alverdens medier. Og fremhæver at selv om skuespillerindens karriere egentlig var begrænset - hun huskes måske af nogle for sin rolle i Orson Welles-filmen »Politiets blinde øje« fra 1941, så var hun foregangskvinde på andre måder. Nemlig som en kvinde, der før reality-genrens indtog klarede at være berømt for at være berømt og dermed banede vejen for vore dages stjerner, skriver Variety i sin nekrolog.

Med til at holde hende i søgelyset var, at  Zsa Zsa Gabor var gift ni gange og blandt andet nåede at være gift med Hilton-hotelkædens grundlægger, Conrad Hilton, som var oldefar til Paris Hilton. Og nåede at fyre en del gode replikker af i den anledning: Som den her: »Jeg er en fremragende husholderske. Hver gang jeg forlader en mand, beholder jeg hans hus«.

Og endelig: Tredje sæson af »Skam« sluttede som bekendt fredag. Det er mange ærgerlige over, og mon ikke også det gælder Mads Mikkelsen? Da en norsk journalist for nylig interviewede ham til Filmmagasinet, lagde hun ud med at spørge: »Går det greit om jeg snakker norsk?«

Hvortil Rogue One-aktuelle Mads Mikkelsen svarede: »Det er ikke noget problem, jeg er tosset med »Skam«.«