H.C. Andersen flytter hjemmefra

...og Carl Nielsen flytter hjem igen. Forvirret? Der er en god forklaring på det fynske flytterod.

Effekterne fra Carl Nielsen Museet i Odens Koncerthus rykkes til Carl Nielsens barndomshjem i Nørre Lyndelse. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

H.C. Andersens Hus i den gamle del af Odense er et gigantisk trækplaster for udlændinge. Museet trækker godt en kvart million gæster hvert år – og ikke færre end syv ud af ti af dem kommer udefra.

Odense Kommune satser derfor stort på eventyrdigteren og vil også gøre det fremover. Man har afholdt en arkitektkonkurrence om et helt nyt museum for H.C. Andersen i tilknytning til digterens fødehjem, og den blev vundet af stjernearkitekten Kengo Kuma fra Japan. Projektet søges i øjeblikket finansieret, og hvis pengene kommer i hus, begynder en udbygning til over 300 millioner kroner.

Effekterne i det populære hus må derfor rykke ud i mellemtiden, og de flyttes foreløbig til Carl Nielsen Museet i Odense Koncerthus i stedet for.

»Vi vil ikke stå med tusinder af japanere og kinesere og ikke ane, hvor vi skal sende dem hen,« siger museumschef Torben Grøngaard Jeppesen fra Odense Bys Museer.

Tågen letter for Carl Nielsen

Den dårlige nyhed for musikelskere i den odenseanske midtby handler så om Carl Nielsen Museet. For hvor flytningen af H.C. Andersens Hus kun er midlertidig, bliver lukningen af Carl Nielsen Museet formentlig permanent. Samlingen af effekter fra komponistens liv har meget snart holdt åbent for sidste gang, hvilket museumschefen har det okay med.

»Carl Nielsen Museet har haft forbindelse til Odense Koncerthus lige siden åbningen i 1988,« siger Torben Grøngaard Jeppesen.

»Men udstillingens design var allerede dengang ret gammeldags. Vi har så i nogle år overvejet forskellige muligheder. Jeg bad så sent som i 2012 kommunen om seks millioner kroner til forbedringer – så skulle vi nok selv finde resten af pengene. Men krisen kradsede dengang, så vi fik et nej.«

Tågen letter til gengæld omkring komponistens barndomshjem i Nørre Lyndelse længere mod syd. For kommunen vil i samme omgang gøre det egnet til en overtagelse af effekterne fra midtbyen.

Barndomshjemmet har i forvejen haft stor succes og kan se tilbage på en jubilæussæson langt over forventning. Kun godt 11.000 så museet i Odense Koncerthus sidste år – også selv om det var 150-året for Carl Nielsens fødsel – hvorimod hans barndomshjem i Nørre Lyndelse fik tredoblet sit besøgstal.

»Vi har konkrete planer om at opgradere Carl Nielsens Barndomshjem,« siger Torben Grøngaard Jeppesen.

Planerne inkluderer en mulig overdækning af haven ved arrangementer og en forbedring af husets sikkerhed.

Der har allerede været kritik af kommunens disposition. Senest omkring den aftale, man i sin tid indgik med Carl Nielsens arvinger. Kommunen fik overdraget effekterne fra komponistens liv og skulle til gengæld establere et museum.

»Men kritikken holder ikke,« siger Torben Grøngaard Jeppesen. »Odense Bys Museer er faktisk ét stort museum – bare med forskellige ansvarsområder. Vi er altså ikke et hus, men en samlet institution. Så vi opfylder stadig alle forpligtelser.«

Meget vil uanset se anderledes ud om ganske få år, påpeger museumschefen. Området omkring Odense Koncerthus udvides i øjeblikket og vil inden længe rumme både de nuværende koncertfaciliteter plus Syddansk Musikkonservatorium og Musik- og Teaterhuset, der er under opførelse.

»Carl Nielsen vil forhåbentlig finde plads her i en ny og mere tidssvarende form,« siger Torben Grøngaard Jeppesen.

»Lukningen af Carl Nielsen Museet kan måske nok virke ærgerlig, men der er altså en mening i galskaben.«