Gyldendal tilbagekalder sjusket Hemingway-bog

Efter afsløringen af en række fejl og sprogligt sjusk trækkes en dansk bog om Ernest Hemingway tilbage fra butikkerne. Forlaget påtager sig hele ansvaret.

Efter at bl.a. Berlingske havde påpeget fejl og sprogligt sjusk i nyudgivelsen om forfatteren Ernest Hemingway, trækker forlaget Gyldendal nu "Hemingway. En mand og en myte" tilbage. Fold sammen
Læs mere

Forfatteren Ernest Hemingway var kendt for sin enkle og nøjagtige skrivestil, men det er ikke ligefrem, hvad der kendetegner en nyudgivet og nyrevideret dansk bog om den berømte forfatter og levemand.

I går valgte forlaget Gyldendal i hvert fald at trække bogen »Hemingway. En mand og en myte« af Bo Tao Michaëlis tilbage fra butikkerne efter afsløringen af en række fejl og sprogligt sjusk. Blandt andet her i avisen, hvor bogen i lørdags blev anmeldt til én stjerne under rubrikken »Mordet på Hemingway«.

Hos Gyldendal kalder man hændelsesforløbet »drønærgerligt« og påtager sig hele ansvaret for miseren.

»For lidt over en uge siden satte vi to eksterne konsulenter til at læse den igennem, da vi fandt ud af, at der var problemer. Vi har haft en ekstern redaktør til at læse den igennem for inkonsekvens og fejl, og så har vi også haft en Hemingway-ekspert til at læse den. Fredag aften fik jeg en vurdering tilbage fra den eksterne redaktør, i lørdags så jeg Berlingskes anmeldelse, og i dag (mandag, red.) besluttede vi os så for at trække den tilbage,« siger redaktør på Gyldendal Louise Haslund-Christensen og fortsætter:

»Det er en række af fejl, som er sket, hvilket har resulteret i en bog, der ikke har den kvalitet, som den skal have. Det er ikke forfatterens ansvar. Det er forlagets ansvar, og det er vi selvfølgelig utroligt kede af og flove over.«

Forfatter er lettet

Forfatteren selv, der har arbejdet i to år på den nye udgivelse, er lettet over, at forlaget nu fjerner den.

»Jeg er glad for, at de trækker den tilbage, for det ville være forfærdeligt at skulle leve med sådan noget sjusk. Jeg har jo skrevet om Heming-way før, og det fik fine anmeldelser, så der er sket en fejl, som ikke må ske,« siger Bo Tao Michaëlis.

Hos Gyldendal vil man på baggrund af sagen nu kigge sine arbejdsprocedurer igennem, så den slags ikke sker igen, og så vil både forlag og forfatter vurdere, om bogen skal udkomme i en ny - og nu korrekturlæst - udgave.

»Når alle fejlene er blevet rettet, så mener jeg stadigvæk, at det er en god bog,« siger forfatteren.

»Nu kigger vi på det, men vi har ikke truffet den endelige beslutning endnu,« lyder det fra Louise Haslund-Christensen fra Gyldendal.

Kunder, der allerede har købt »Hemingway. En mand og en myte.« kan få pengene refunderet hos deres boghandler.

Facebook: Har du oplevet fejl og sjusk på siderne, når du læser bøger? Del dine oplevelser her.