Gyldendal stævner forlagschef: Forfatterbetalinger for millioner mangler

Lidt mere end et år efter at Gyldendal købte forlaget Tiderne Skifter, fyrer man nu de tre ansatte og stævner den tidligere forlagschef. Årsagen er rod i regnskabet og en millionregning til forfattere, der ikke er blevet betalt.

Forlægger Claus Clausen, der solgt forlaget Tiderne Skifter den 1. februar 2016 til Gyldendal, er bllevet stævnet for ikke at have betalte forfattere. Gyldendal har fyret forlagets tre ansatte på grund af sagens økonomiske konsekvenser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gyldendal er endt i strid med Claus Clausen, som de sidste år købte forlaget Tiderne Skifter af. Årsagen er et økonomisk rod, der betyder at Gyldendal har opsagt forlagets tre medarbejdere og stævnet den tidligere forlagschef Clausen. Det skriver Jyllands-Posten.

»Vi har gennemgået regnskaberne for 2002 til Claus Clausen solgte til os forlaget i primo 2016. De er gennemgået minutiøst, og vi har mere end tyve ringbinds dokumentation stående for forfatterbetalinger, som skulle være sket, men som ikke er sket,« Elisabeth Nøjgaard til Jyllands-Posten. Hun er koncerndirektør i Gyldendal.

Hvor de penge, der skulle tilfalde forfatterne, er endt henne ved Nøjgaard ikke. Men hun siger, at der ikke findes en mere alvorlig misvedligeholdelse fra en forlæggers side end ikke at betale sine forfattere.

Tiderne Skifter vil fortsætte som en del af Gyldendals skønlitterære redaktion i indre København. Det var i starten af 2016, Gyldendal købte Tiderne Skifter af Claus Clausen, og ved den lejlighed, understregede sælgeren, der har været ved forlaget i mere end fire årtier, at salget ikke var fordi man var truet på økonomien. Med de manglende forfatterbetalinger kan det dog meget vel se anderledes ud, siger Elisabeth Nøjgaard.

»Når man har en omsætning, som nu viser sig at være mindre, fordi der er nogle penge, der skal falde til forfatterne, som ikke er kommet frem, så ser økonomien jo dårligere ud, end vi før havde troet,« siger koncernchefen til Jyllands-Posten og fortsætter:

»Det er penge, som vi skal efterbetale. Det er flere millioner kroner, vi udbetaler til forfatterne på Tiderne Skifter, så det er jo summer, der ville slå bunden ud af de fleste små forlag«.

Jyllands-Posten oplyser, at de har prøvet at få en kommentar fra Claus Clausen, men at det ikke er lykkedes.