Gyldendal om millionsvindel: »Vi har aldrig oplevet noget lignende«

Over en årrække er danske og udenlandske forfattere blevet snydt for millioner på Tiderne Skifter, hævder Gyldendal, der sidste år overtog det lille forlag. Gyldendal har nu afskediget tre medarbejdere og stævnet den tidligere forlagschef, Claus Clausen.

Claus Clausen etablerede forlaget Tiderne Skifter i 1973 og solgte det sidste år til Gyldendal. Nu hævder Gyldendal, at han i en årrække har undladt at betale forfatterne, hvad der tilkom dem. Arkivfoto fra 2016.    Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Gyldendal i februar sidste år overtog Tiderne Skifter, var det med lovord fra forlagsmastodonten til stifteren af det lille hæderkronede forlag, Claus Clausen:

»Jeg er glad for, at Claus Clausen vil betro sit livsværk til Gyldendal,« udtalte Gyldendals adm. direktør, Stig Andersen, i en pressemeddelese og tilføjede: »Jeg har altid været imponeret over Tiderne Skifters flotte udgivelsesliste, men lige så meget over, at det er lykkedes Claus at få økonomien til at hænge sammen igennem årene. Det kræver den professionalisme, som netop kendetegner denne både utraditionelle og helt klassiske forlægger.«

Nu, ikke engang halvandet år senere, har Gyldendal stævnet den tidligere forlagschef gennem 43 år og afskediget tre ansatte. Ifølge Gyldendals koncerndirektør, Elisabeth Nøjgaard, fordi Claus Clausen i en årrække har undladt at betale forlagets forfattere, hvad der tilkom dem. Det skulle være stået på fra 2002, og indtil Gyldendal overtog Tiderne Skifter sidste år.

»Det er en ulykkelig situation. Det er overordentlig mange penge, som gennem årene ikke er blevet retmæssigt betalt til forfattere i et meget stort antal. Det drejer sig om millioner, som både danske og udenlandske forfattere ikke har fået,« siger Elisabeth Nøjgaard, der ikke vil gisne om, hvor pengene er havnet.

»Men forfatterne har i hvert fald ikke fået dem. Den fornemmeste opgave for en forlægger er ellers at udgive bøger og betale forfatternes deres royalties. Vi er rent ud sagt chokerede over sagens omfang. Vi har aldrig tidligere oplevet noget lignende.«

Gyldendal fik nys om, at noget var galt, da forlaget begyndte at dele de indtægter, der kom ind fra Tiderne Skifter med forfatterne.

»Nogle af forfatterne havde ikke forventet at få pengene, fordi de aldrig havde fået dem før. Så begyndte vi at grave i sagen og har nu overordentlig mange bilag samlet over mange års regnskab,« siger Elisabeth Nøjgaard.

Ifølge Gyldendals koncerndirektør har forlaget forsøgt at indgå et forlig med Claus Clausen. Men det har den tidligere forlagschef afvist. Derfor tager Gyldendal nu det drastiske skridt at stævne ham.

Samtidig lover Gyldendal at betale forfatterne, det de har til gode, selvom det er foregået før forlaget overtog Tiderne Skifter.

Det glæder både foreningen Danske Skønlitterære Forfattere og Dansk Forfatterforening, hvis nye formand, Morten Visby kalder sagen virkelig trist.

»Tiderne Skifter og Claus Clausen er en respekteret institution i den danske forlagsbranche og har et fantastisk udgivelsesprogram bag sig, men vi ser med meget alvorlige øjne på de her beskyldninger. Hvis det er rigtigt, er det meget sørgeligt,« siger han.

Det er ikke lykkedes Berlingske at få en kommentar fra hverken Claus Clausen eller Mette Jokumsen, som overtog ledelsen for Tiderne Skifter efter salget til Gyldendal.