Gyldendal indgår forlig i sag om svindel

Striden mellem Gyldendal og den tidligere indehaver af forlaget Tiderne Skifter, Claus Clausen, om manglende indbetalinger til forfattere, er nu bilagt.

Claus Clausen, tidligere indehaver af forlaget Tiderne Skifter, har nu indgået forlig med Gyldendal i sagen om et millionbeløb i manglende indbetalinger til forlagets rettighedshavere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

 

Alt var fryd og gammen, da forlægger Claus Clausen 1. februar 2016 solgte sit livsværk, Tiderne Skifter, til Gyldendal. Men siden juni i år har luften mellem parterne været iskold. Nemlig efter at Gyldendal stævnede Claus Clausen for et millionbeløb i manglende betalinger til forlagets udenlandske forfattere.

Nu er der imidlertid indgået forlig i sagen, som betyder, at Claus Clausen betaler en erstatning til Gyldendal, der modsvarer det beløb, Gyldendal har efterbetalt til rettighedshaverne i Tiderne Skifter. Parterne har aftalt, at Gyldendal frafalder øvrige krav, herunder i forhold til købesummen, og at erstatningsbeløbet ikke offentliggøres, fremgår det af en pressemeddelelse fra Gyldendal.

Caus Clausen beklager sagen. »Jeg har været Gyldendals omfattende materiale igennem, og jeg må erkende, at der har været fejl i afregningerne til forlagets forfattere og andre rettighedshavere samt tilfælde af uberettiget udnyttelse af rettigheder. Det beklager jeg dybt, og jeg er glad for, at jeg nu via aftalen med Gyldendal selv har afregnet enhver sit til Tiderne Skifters samarbejdspartnere gennem mange år,« siger han i pressemeddelelsen.

Direktør i Gyldendal, Elisabeth Nøjgaard, glæder sig over, at sagen er afsluttet i mindelighed. »Vi har i de seneste måneder i samarbejde med Claus Clausen fået afklaret en række forhold omkring danske oversættere og forfattere samt andre rettighedsforhold,« siger hun. »Nu kan vi lægge dette triste forløb bag os og koncentrere os om at varetage de mange fine forfatterskaber, som var grunden til opkøbet.«

Tiderne Skifter fortsætter som et imprint under Gyldendal, og det er op til forfatternes ønsker, om deres værker præsenteres som en Tiderne Skifter- eller Gyldendal-udgivelse.