Gyldendal bremser omstridt krigsbog

Bogen 'De Grønne djævle', der hylder nazi-tyske elitesoldater som helte, udkommer alligevel ikke i næste uge.

Foto: Scanpix (arkiv).
Læs mere
Fold sammen

Efter en særdeles hård anmeldelse i Berlingske Tidende, har forlaget Gyldendal – Danmarks største - besluttet at stille udgivelsen af Bent Christensens krigsbog ”De grønne djævle” i bero.

Bogen skulle efter planen være udkommet 7. oktober.

I anmeldelsen i Berlingske Tidende kritiseres bogen bl.a. for, at tyske jægersoldater fra 1. Faldskærmsdivision hyldes som nogle af 2. Verdenskrigs helte og som ofre for bestialske civile grækere under slaget om Kreta. Soldaternes brutale overgreb på civile nævnes overhovedet ikke.

Ifølge anmeldelsen synes det i det hele taget at være forfatteren magtpåliggende at understrege, at det tyske elitekorps bestod af tapre soldater og ikke af fanatiske nazister eller forbrydere,

Denne kritik får nu direktøren for Gyldendal Fakta, Lars Boesgaard, til at reagere:

- Der er behov for at få finkæmmet manuskriptet af faghistorikere således, at vi kan få opklaret, om og i givet fald hvordan det vil være forsvarligt at udgive bogen, siger han og tilføjer:

- Det er naturligvis ikke Gyldendals intention at være udgiver af bøger, der forherliger den tyske krigsindsats.

Lars Boesgaard siger videre, at han ”først og fremmest er ked af, at jægerkorpsets henrettelser på Kreta ikke nævnes. Dernæst at jægerkorpset ikke sættes i sammenhæng med den øvrige tyske krigsmaskine – og dermed kommer til at fremstå som et hvilket som helst elitekorps uden eget ansvar for nazismens ugerninger.”

- Vi burde have været opmærksomme på disse forhold, men vi har ikke været skarpe nok – og det beklager jeg, siger Lars Boesgaard.

Forfatteren selv, Bent Christensen, arbejder til dagligt som controller på Fyn, men har i seks år brugt ferie og fritid på at forske i sit emne. Ifølge Lars Boesgaard er han helt indforstået med, at forlaget bliver nødt til at se bogen efter.

- Han ønsker ikke at håne nazismens ofre og er meget ked af at være havnet i denne situation. Han ønsker ikke at kommentere sagen, før han har fået bedømmelsen fra vores faghistorikere, siger Lars Boesgaard.