Guide: Få overblikket over de mange eftertragtede vinterbadeklubber

Vinterbadesæsonen er skudt i gang. Men hvordan kommer man i gang, hvis man vil være med på det kolde gys, og er der stadig klubber, som optager medlemmer? AOK guider til vinterbadning i og omkring København.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Sæsonen for vinterbadning er i gang for de få heldige, der er blevet optaget i en af de eftertragtede kolde klubber. Men betyder det, at alle os andre, som ikke fik skrevet os op for 10 år siden, ikke har en chance for at komme med ud og dyppe os i de kolde bølger?

Ja og nej, for der er rent faktisk nogle vinterbadeklubber, hvor der ikke er ventelister, mens andre kræver en del mere tålmodighed. Få overblik over en række klubber her:


Hvidovre Vinterbadere

I år har Hvidovre Vinterbadere optaget 50 nye medlemmer, men det var også det for denne omgang. Dog bør man hold øje med klubbens hjemmeside, hvor der løbende skrives, hvis der igen optages nye medlemmer. Og så er det ellers med at være hurtig, for her kommer man ikke på venteliste. Det er først til mølle-princippet, der tæller.

Det koster 500 kr. i indmeldelsesgebyr og 300 kr. for nøglebrikgebyr.

Læs mere om Hvidovre Vinterbadere her.

Hvad: Hvidovre Vinterbadere
Hvor: Hvidovre Strandvej 31 R, 2650 Hvidovre


De Dragør Vandhunde

Vinterbadeklubben i Dragør stammer tilbage fra 1966, hvor en flok vandhunde i form af pigegymnast-foreningen De Dragør Vandhunde, startede klubben. I dag er klubben dog både for mænd og kvinder, dog med opdelte omklædningsrum, hvor der er direkte adgang til havet.

Den populære badeklub har mere end 600 medlemmer og optager på nuværende tidspunkt ikke flere. Hvis man gerne vil 'ind i kulden', kan man skrive sig på venteliste her, så er der måske mulighed for at komme med i næste sæson 2018-2019

Det koster kr. 2.000 kr. at blive medlem, og herefter er det årlige kontingent på 300 kr.

Hvad: De Dragør Vandhunde
Hvor: Blegerstræde 16, Dragør


Kastrup Søbadere

I 1975 blev Kastrup Søbadere oprettet som en vinterbadeklub. Ikke en stor en af slagsen, men en lille hyggelig en, der i dag består af ca. 70 medlemmer.

At klubben ikke er større betyder, at der ikke er nogen venteliste, så her kan man rent faktisk være med uden at vente i årevis, det er blot at møde op.

Hvad: Kastrup Søbadere
Hvor: Kastrup Standpark, Kastrup


Foto: JØRGEN JESSEN.

Det Kolde Gys

Det Kolde Gys holder til på Helgoland Søbadeanstalt ved Amager Strandpark. Klubben blev stiftet i 1929 og er en af de ældste af slagsen.

Modsat mange andre vinterbadeklubber har Det Kolde Gys ingen venteliste. Det foregår i stedet ved, at man tilmelder sig et introhold online, dog skal man være hurtig, da der er få pladser på hvert hold.

Det næste introhold finder sted 5. december 2017, og der åbnes for tilmelding 18. november 2017.

Prisen er 800 kr. i indmeldelsesgebyr og 600 kr. for denne sæson, der slutter 30. april 2018.

I vinterbadeklubben er der tre bassiner: et til damer, et til mænd og et fælles. Derudover er der også en stor fælles sauna. På nuværende tidspunkt består klubben af ca. 2000 medlemmer.

Hvad: Det Kolde Gys
Hvor: Amager Strandvej, København S


Badekompagniet Sluseholm

Badekompagniet Sluseholm er en af de nyere af slagsen. Den blev grundlagt i 2009, og fra 2011 fik Badekompagniet Sluseholmen grønt lys til at benytte Havnebadet Sluseholmen om vinteren og bevilget en sauna til stor glæde for beboerne i området.

Nu består klubben af 450-500 medlemmer, hvoraf de 50 er deltidsmedlemmer og kun kan bade mandag til fredag fra kl. 9 til 15.

Der er endnu ikke venteliste. Man tilmelder sig blot online på hjemmesiden her. Prisen er 200 kr. for indmeldelsesgebyr samt nøgle til havnebadet.

Hvad: Badekompagniet Sluseholm
Hvor: Ben Websters Vej 69, København SV


Foto: Bax Lindhardt.

Vinterbad Bryggen

Vinterbad Bryggen blev dannet i efteråret 2011 og er nu åben for alle, der gerne vil bade i havnen året rundt.

Alt man skal gøre er blot at tilmelde sig online her. Det koster 425 kr. i indmeldelsesgebyr og 400 kr. i kontingent, men så har man også adgang til havnebassinet døgnet rundt og mulighed for at bruge de to mobile saunaer, der står til rådighed på kajen.

Hvad: Vinterbad Bryggen
Hvor: Islands brygge 3, København S


Svanemøllebugtens Vinterbadelaug

Siden 2009 har man vinterbadet i Svanemøllebugten, og det er bestemt et populært badespot. I dag er der ca. 1500 medlemmer, og der er omkring 1150 på ventelisten, hvilket vil sige, at man skal være mere end tålmodig for at komme ind i vinterbadeklubben, som kun optager 150 nye medlemmer om året.

Et medlemsskab koster 750 kr. årligt. Tilmeldingsgebyret er (ventelistegebyr) på 310 kr.

Man melder sig til online her.

Hvad: Svanemøllebugtens Vinterbadelaug
Hvor: Svaneknoppen 7, København Ø


Charlottenlund Søbad

Lige ved Strandvejens susen af biler, cyklister og rulleskøjteløbere ligger Charlottenlund Søbad som en oase i al virvaret. Stedet er et fluepapir for bade- og solglade københavnere i sommermånederne juni, juli og august, og mødestedet for de barske vinterbadere, der hverken skyr isflager, regn eller slud i årets kolde måneder.

Søbadet har tre afdelinger. Fællesafdeling hvor man skal man have badetøj på.

Fra fællesafdelingen kan man gå ind i de lukkede afdelinger for damer eller herrer, der ligger som en hestesko med en lille åbning ud mod Øresund. Her er badetøj ikke påkrævet.

At blive helårsmedlem af Charlottenlund Søbad, og dermed få mulighed for at benytte medlemmernes faciliteter (vinterbadning med sauna), kræver tålmodighed. Medlemskab er eftertragtet. For at komme i betragtning på Søbadets venteliste skal man skrive sig op på klubbens hjemmeside her, dog er der på nuværende tidspunkt fem til otte års ventetid.

Klubben blev oprettet i 1985 og har i dag 1729 medlemmer.

Hvad: Charlottenlund Søbad
Hvor: Kystvejen 2, Charlottenlund


Charlottenlund Vikingelaug

Hvis man ikke har tålmodighed til at vente på at komme ind i Charlottenlund Søbad, kan man blot gå lidt længere nede af stranden og melde sig ind i Charlottenlund Vikingelaug.

Klubben er en del mindre med kun 500 medlemmer og faciliteterne knap så flotte, men bestemt lige så hyggelige.

Læs mere her.

Hvad: Charlottelund Vikingelaug
Hvor: Bakkedal 26, Hellerup


Foto: David Leth Williams.

Arnes Vinterbadere

På Bellevue finder man Arnes Vinterbadere. En vinterbadeklub, der holder til i de hvide bygninger tegnet af Arne Jacobsen – deraf navnet.

Hvis man ønsker medlemskab i denne vinterbadeklub, skal man skrive sig på venteliste. Det koster 400 kr. i indskud og efter 1. juli 2018 vil ledige pladser blive tildelt interesserede i den rækkefølge, de står opført på ventelisten. Når man bliver medlem koster det 600 kr. årligt at forblive i klubben. Lige pt. er ventetiden på et medlemskab højst et år, så hvis man er hurtig, har man måske en chance for at komme ind næste sæson.

Læs mere om Arnes Vinterbadere her.

Hvad: Arnes Vinterbadere
Hvor: Strandvejen 340, 2930 Klampenborg


Overblik over flere Vinterbadeklubber:

Badeklubben Trekanten, Hundested
Bjerre Strand Badelaug, Humlebæk
Espergærde Badelaug, Helsingør
Furesøens Venner, Holte
Gilleleje Havbad, Gribskov
Gilleleje Vintersvømmere, Gribskov
Hellerup Roklubs Vinterbadere, Gentofte
Hornbæk Badelaug, Helsingør
Hørsholm-Rungsted Vikingelaug, Hørsholm
Isbryderne, Frederikssund
Ishøj Strandbadeforening Isbjørnen, Ishøj
Istapperne i Jyllinge, Roskilde
Kronborg Badelaug, Helsingør
Køge Vikingelaug Valkyrien, Køge
Lynæs Havbad, Hundested
Nivå Pingvinerne, Fredensborg
Nødebo Vikingerne, Hillerød
Roskilde Issvømmer Foreninger, Roskilde
Roskilde Vinterbadere, Roskilde
Snekkersten Badelaug, Helsingør
Tisvildeleje Vinterbadere, Gribskov
Vikingelauget Freya, Solrød
Vinterbadeklubben, Furesøen, Holte
Vinterbadelauget Bifrost, Brøndby

Kilde: Vinterbader.com