Guide: Det skal du se på CPH PIX

CPH PIX er Danmarks største festival for fiktionsfilm med over 150 spillefilm på programmet. Med hjælp fra festivaldirektør Jacob Neiiendam giver vi her ti bud på gode og spændende film på festivalen.

»Frygtens pris« (»Sorcerer«): Hollywood legenden William Friedkins nyrestaurerede klassiker er en nervepirrende, mytologisk og eksistentiel roadmovie. Friedkin præsenterer selv filmen fredag den 4. april.

»Enemy«: Efter sit anmelder- og publikumshit »Prisoners« er canadiske Denis Villeneuve tilbage med en filmatisering af José Saramagos roman »The Double«, et dobbeltgænger-drama med Jake Gyllenhaal i en overraskende og underholdende (dobbelt)rolle.

»The Turning«: Selvom filmen er skabt af 18 australske kunstnere som en uforbeholden, filmiske hyldest til forfatteren Tim Winton berømte bog, så føles den som at se én film. Karakterer går igen, karakterer føjes til (spillet af bl.a. Cate Blanchett, Hugo Weaving og Miranda Otto), og plottråde væves ind og ud af de 18 episoder.

»Snowpiercer«: PIX breder sig ud i hele landet med denne længe ventede, hæsblæsende science-fiction thriller – en film som ikke får dansk distribution. Filmen bliver vist i 12 byer rundt om i landet på samme tid. Chris Evans (Cap. America) spiller hovedrollen.

»The Distance«: På fabrikken – Sergio Caballero, manden bag Sonár festivalen i Barcelona, er vært den 5. april, hvor hans nyeste film »The Distance« vises på en gammel fabrik i Nordhavn. Caballero har særligt udvalgt Kasper Bjørke og Sexylazer til at spille efter filmen.

»Hotell«: En kvinde, som er kontrolfreak, får kamp til stregen, da hendes nøje planlagte livsplan pludselig møder modstand. »Hotell« er en teraputisk komedie, der er både ærlig og går i kødet på de mange selvhjælpstilbud, man ser over alt. Med Alicia Vikander og David Dencik.

»The Kidnapping of Michel Houellebecq«: En af årets bedste komedier handler om den franske forfatters forsvinden under en pressetur i 2011. Ingen ved hvad der skete, men den franske instruktør Guillaume Nicloux har lavet en fantasifuld kidnapningshistorie, hvor Houellebecq spiller sig selv i et opdigtet svar på, hvad der kunne have været fundet sted.

»Goltzius & The Pelican Company«: Veteranen Peter Greenaways er tilbage med to film – heraf den ene i 3D. I den anden, »Goltzius& The Pelican Company«, går han i kødet på det gamle testamente med lige dele erotik og overdådig iscenesættelse. Med F. Murray Abraham og Anne Louise Hassing.

»Jack«: Filmen skildrer barndom og Berlin gennem øjnene på den 10-årige Jack, som trofast passer på sin lillebror, mens deres mor skejer ud. En hjerteskærende film, som indgår som hovedattraktionen i vores tyske dag, 7. april i Cinemateket.

»Omar«: Årets palæstinensiske Oscar-kandidat er en af de syv film i serien »Krigens Ansigter«. Instruktøren Hany Abu-assad tager udgangspunkt i en nutidig version af et klassisk krigsdilemma: kampen for fred med voldelige midler. 6. april vil der være artist talk med Hany Abu-Assad med Jens Navntofte som moderator.