Guds hævn fra Stieg Larsson

Kæresten til afdøde Stieg Larsson bekræfter i forbindelse med udgivelsen af en ny erindringsbog, at der eksisterer et hemmeligt manuskript på 200 sider i den verdens­berømte Millennium-serie.

Lisbeth Salander i »Luftkastellet der blev sprængt«. Serien slutter efter alt at dømme ikke her. Fold sammen
Læs mere

Den svenske forfatter Stieg Larssons verdensberømte Millennium-trilogi om Lisbeth Salander, Mikael Blomkvist og hadefulde mænd bliver muligvis udvidet med endnu et bind.

I dag udkommer bogen »Millennium, Stieg og jeg« i bl.a. Sverige. Den er skrevet af Eva Gabrielsson, der i over 30 år var kæreste med Stieg Larsson, der døde af et hjertetilfælde i 2005. I bogen bekræfter hun, at der eksisterer et endnu ikke offentliggjort manuskript fra den svenske bestsellerforfatter.

Ifølge Eva Gabrielsson har manuskriptet titlen »Guds hævn«, og hun anslår det til at være på omkring 200 sider. Hun har endnu ikke læst det, men hun ved, hvad det handler om. Manuskriptet er ikke færdigskrevet, og hun håber, at hun vil få lejlighed til at skrive det til ende.

Hun fortalte mandag aften om manuskriptet i det svenske TV-talkshow »Skavlan«, hvor hun dog var meget sparsom med oplysninger om dets indhold.

»Jeg ved, nogenlunde hvor det er,« lød det kryptisk fra Eva Gabrielsson.

Om det så er i hendes lejlighed, på en harddisk, i en bankboks eller et helt fjerde sted, ville hun ikke ud med.

Kræver indflydelse

Hun understregede, at hun er villig til at afsløre manuskriptet, hvis hun får ret til den indflydelse på Stieg Larssons bøger og brugen af dem, som hun har efterlyst siden hans død. Ifølge svensk arvelov kan hun som kæreste og uden testamente fra forfatteren ikke arve boet efter ham, og derfor tilhører alle rettigheder og indtægter fra Millennium-trilogien i dag hans far og bror. Dertil kommer, at de også bestemmer, hvem der har skal have adgang til f.eks. at filmatisere trilogien.

Med meldingen fra Eva Gabrielsson kan Millennium-trilogien blive en endnu større succes end i dag. Den er foreløbig blevet solgt i 47 millioner eksemplarer, filmatiseret og en af verdens største litterære succeser.

Spørgsmålet om retten til Stieg Larssons værker har udviklet sig til en bitter strid mellem Eva Gabrielsson og stjerneforfatterens arvinger. Hun mener ikke, de forvalter arven efter ham ordentligt. Hun henviser til, at bøgerne efter hendes mening ikke er oversat korrekt til engelsk, at de i England bliver markedsført på en måde, der ikke er i overensstemmelse med Stieg Larssons mening med bøgerne, og at de sågar bliver lavet om til tegneserier. »Min bog skal aldrig markedsføres i sammenhæng med andre Millennium-produkter,« understregede hun i »Skavlan«.

Eva Gabrielssons bog om sit liv med Stieg Larsson bliver samtidig med Sverige offentliggjort i Norge og Frankrig. Herhjemme bliver bogen udgivet i slutningen af marts af Per Kofod Forlag.

»Det er en fin bog om et samliv gennem mere end 30 år,« siger Per Kofod.