Grønnegårdsteatret atter uden Grønnegården

Forsinkelser på renoveringen af Designmuseum Danmark betyder, at teatrets store forestilling igen i år spilles i Odd Fellow Palæets have, hvor Shakespeares 450 års fødselsdag fejres med komedien »De lystige koner i Windsor.«

Steen Stig Lommer foran Odd Fellow Palæet i Bredgade, hvor Grønnegårds Teatret igen i år må afvikle sommerens store friluftsforestilling. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Renoveringen af Designmuseum Danmark trækker ud, og derfor må Grønnegårdsteatret, der siden 1982 har spillet under åben himmel hver sommer i museets have, igen i år forlægge residensen til de senere års »anneksscene« i Odd Fellow Palæets have lidt tættere på Kongens Nytorv.

Det giver det lille storbyteater nogle udfordringer, ikke mindst økonomiske, selv om erfaringerne fra sidste år er yderst positive.

»Vi var heldige med en dejlig forestilling, og vejret var med os. Så vi havde rigtig mange mennesker inde – faktisk så mange, at vi måtte klemme ekstra pladser ind,« siger teaterdirektør Steen Stig Lommer.

»Men det er klart, at alt andet lige er der kun halvdelen af de pladser, vi har i den store have hos Designcentret, og basisudgifterne er de samme. Plus at vi ikke har stordriftsfordelen ved at kunne spille to steder. Men det er force majeure; vi kan ikke gøre noget ved det, og museet er også uden skyld i det.«

De mere beskedne pladsforhold hindrer da heller ikke Grønnegårdsteatret i at sætte alle sejl til med fejringen af 450-året for William Shakespeares fødsel. Det bliver med komedien »De lystige koner i Windsor«, med Steen Stig Lommers ord »den mest rablende skøre og morsomme« af Shakespeares komedier – om den forarmede adelsmand Falstaff, der vil tjene nemme penge på at kurtisere byens borgerfruer.

»Falstaff-figuren, som bliver spillet af Troels Lybye, var jo en bestillingsopgave fra Dronning Elisabeth I. Hun elskede figuren i Shakespeares »Henrik V«, så hun bad om at få en komedie med ham som hovedfigur. Det er faktisk det eneste skuespil, Shakespeare har skrevet på bestilling,« siger han.

Christoffer Berdal instruerer, og foruden Troels Lyby er også bl.a. Camilla Bendix, Helle Dolleris, Casper Crump og teaterdirektøren selv på rollelisten. Hvad han selv skal spille, vil Steen Stig Lommer dog ikke røbe – endnu.

»Men jeg tror, det bliver en rigtig sjov forestilling,« siger han. »Vi spiller den – og det er så vidt jeg ved første gang, det sker – på en rund scene, hvor publikum sidder på bænke hele vejen rundt om.«

»De lystige koner i Windsor« spiller i Odd Fellow Palæets have fra 27. juni til 23. august.

Spisning i det fri

Ligesom sidste år bliver der bliver der mulighed for at spise i det fri inden forestillingen, som det altid har været tradition hos Grønnegårdsteatret. Pladsen foran Odd Fellow Palæet omdannes til en gårdhave med borde og stole, og i selve haven kan der picnic’es på græsset, bænkene eller i forestillingens scenografi.

Også traditionen tro præsenterer Grønnegårdsteatret igen i år en familieforestilling i form af et gæstespil fra Statens Scenekunstskole. »Snehvide og de syv fumlinger« er titlen på forestillingen om Snehvide, der er flygtet fra sin stedmoder og er endt i fumlingernes hyggelige, men kaotiske hus. En historie med både humor, gys, alvor og stof til eftertanke.

Forestillingen spiller 4.-27. juli i Ankestyrelsens Have – en »fin og hemmelig have« i nærheden af Amalienborg Slot.

Læs mere om sommerens program på www.grønnegård.dk.