Grønnegårds Teatret holder flyttedag

For første gang i mere end 30 år kan Grønnegårds Teatret ikke tilbringe sommeren i den smukke have bag Designmuseum Danmark i Bredgade, men må »nøjes« med Odd Fellow Palæets meget mindre have. Det halverer antallet af såvel forestillinger som tilskuerpladser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For mange københavnere har det ikke rigtig været sommer, hvis de ikke har haft en aften i Grønnegårds Teatret, siddet på vattæppet med madkurv og rødvin i Grønnegården, Designmuseum Danmarks smukke have med de gamle lindetræer, og efterfølgende overværet én af teatrets farverige opsætninger af Holberg eller Molière på den store friluftsscene.

En sommerbegivenhed, der for mange er blevet et fast ritual, der gentages år efter år med de samme venner eller familiemedlemmer.

Men når stamgæsterne i den kommende sæson skal løse billet til Grønnegårds Teatret, bliver der for første gang i mere end 30 år ikke mulighed for en aften i den gamle museumshave.

»A.P. Møller Mærsks Almennyttige Fond har været så venlig at betale for en renovering af designmuseets tag. Der skal lægges helt nyt tag på, og det er vist meget, meget nødvendigt, så det kan man kun være glad for. Men det tager altså et helt år, og det betyder, at vi i år for første gang i teatrets historie ikke kan spille i Grønnegården,« siger teaterdirektør Steen Stig Lommer.

I stedet har teatret måttet rykke sæsonens store forestilling til Odd Fellow Palæets have, hvor Grønnegårds Teatret siden 2007 hvert år har spillet en mindre friluftsforestilling. Denne mindre forestilling må så aflyses, og det samme gælder den ene af de to familieforestillinger om eftermiddagen, som siden 1999 også er blevet en fast tradition. Derimod bevares sommerens gæstespil af elever fra Statens Scenekunstskole.

»Alt i alt taler vi om en halvering af vores aktiviteter i år, og ligeledes en halvering af det antal tilskuere, vi kan få plads til,« siger Steen Stig Lommer. »I Grønnegården er der plads til flere end 1.000 gæster pr. aften, i Odd Fellow Palæets have kan vi kun knibe 500 ind. Sidste år havde vi sammenlagt knap 50.000 tilskuere. I år får vi plads til maks. 25.000.«

Mister stordriftsfordele

At udvide sæsonen kan ikke komme på tale. Grønnegårds Teatret spiller i forvejen seks dage hver uge to måneder i træk – fra slutningen af juni til slutningen af august, hvor de danske sommeraftener er lunest. Breder man sig ud over det, bliver det for koldt – i forvejen er teatret i sagens natur stærkt afhængigt af vejret. Så sent som i 2011 regnede hele sæsonens fortjeneste væk og efterlod røde tal på bundlinjen.

Hvor meget beskæringen af teatrets aktiviteter i år kommer til at koste, har Steen Stig Lommer endnu ikke noget bud på.

»Men de besparelser, vi opnår ved at spille mindre, svarer ikke tilnærmelsesvis til de entreindtægter, vi mister,« siger han. »Fordelen ved stordrift er væk, og mange af omkostningerne vil være der under alle omstændigheder.«

Den økonomiske bet kommer oven i, at Grønnegårds Teatret sidste år som det eneste af de københavnske små storbyteatre fik beskåret sit kommunale tilskud med en tredjedel.

»Så man kan roligt sige, at 2013 bliver et udfordrende år,« siger Steen Stig Lommer, som allerede sidste år advarede om, at det mindre tilskud ville gøre det nødvendigt at skære i teatrets repertoire.

Den positive del af historien er, at Grønnegårds Teatret netop har indgået aftale med Designmuseum Danmark om en ny treårsaftale – hvilket i praksis vil sige sæsonerne fra 2014 og to år frem.

»Hvis alt går vel, er håndværkerne færdige, og vi er tilbage i Grønnegården til næste sommer,« siger Steen Stig Lommer. »Til den tid må vi se, hvor langt økonomien rækker. Lige nu gælder det om at lære vores publikum, at i år er det altså i Bredgade 28, det foregår.«