Grand Prix: To gode fortællinger og en skævert

Både show og fortælling er essentiel, hvis man skal sejre i Eurovision Song Contest. Her er to, der havde det hele. Og én, der ikke havde noget.

Alexander Rybak vandt Eurovision Song Contest i 2009 med sangen »Fairytale«. Han bød ind med både show og fortælling. Fold sammen
Læs mere
Foto: YURI KOCHETKOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2000: Brødrene Olsen: »Fly on the Wings of Love«

Brødrene Olsen var på forhånd ikke spået vinderchancer i Stockholm. Men historien om feltets ældste deltagere, der havde forsøgt sig i Dansk Melodi Grand Prix i 22 år, og som endelig havde vundet, sad lige i skabet. Alder var også temaet i sangen, som var en hyldest til kvinden, der kun bliver smukkere, som årene går.

Det gjorde heller ikke noget, at favoritterne fra Rusland klagede over, at Jørgen Olsen brugte autotune - den effekt, der får stemmen til at lyde lidt som en robot. Det skabte masser af drama og omtale under konkurrencen. Brødrene fik medhold. Og førte afstemningen i finalen fra start til slut.

2009: Alexander Rybak. »Fairytale«

I 2009 blev Eurovision afholdt i Moskva, og Alexander Rybak kom til Rusland med historien om, at han var født af hviderussiske forældre i det tidligere Sovjetunionen og herefter emigreret til Norge. Teksten til sangen Fairytale var inspireret af norsk folklore og svøbt ind i en omgang violindrevet folkemusik.

Fairytale var skrevet af Rybak selv, og han sang og spillede violin klædt som spillemand. Alt klappede i takt - også publikum. Den gik rent hjem og er til dato den sang, der har fået flest point i finalen.

Brødrene Olsen viste sig mod forventning at gå hele vej med sangen »Fly on the Wings of Love«. Fold sammen
Læs mere
Foto: BENT MIDSTRUP.

2008: Dustin the Turkey: »Irelande Douze Pointe«

Omtale er ikke altid bedre end ingen omtale, og et element der aldrig har klaret sig godt er hovedløse gimmicks og indforståethed. Det bedste eksempel på begge dele er fra 2008, hvor Irland sendte Dustin the Turkey til Eurovision. Det var den første dukke, der deltog i Eurovision, og dukken blev interviewet live på fjernsyn og i aviserne. Men det gav bagslag internationalt.

Hjemme i Irland var den en del af et populært TV-show, og den vandt overbevisende. Men Europa forstod ikke joken og brød sig ikke om, at konkurrencen blev gjort til grin. Kalkunen blev kylet ud i semifinalen med en pæn portion buhråb til dessert.

Irske Dustin the Turkey blev ikke et populært indslag. Fold sammen
Læs mere
Foto: DIMITAR DILKOFF.