Gråbøl-serie får afmålt britisk modtagelse

Anmeldelser. Britiske anmeldere er mådeholdent positive over for TV-serien »Fortitude«, der har Sofie Gråbøl i en af de store roller.

PR-foto
Læs mere
Fold sammen

Der har været meget store forventninger til den nye TV-serie »Fortitude« fra Sky Atlantic, der havde britisk premiere torsdag aften.

Store forventninger af flere grunde. Hovedrollerne er besat af sværvægtere som Sofie Gråbøl, der med sin rolle i DRs TV-serie »Forbrydelsen« – på engelsk »The Killing« – er blevet et stort navn i Storbritannien, Stanley Tucci, der kendt fra sin rolle i »The Hunger Games«, og Michael Gambon, der var med i »Harry Potter«. Hertil kommer, at serien tilhører genren Nordic Noir, som både i film og litteratur – f.eks. Stieg Larssons krimier og danske TV-serier som netop »Forbrydelsen« – er en yderst populær genre hos briterne.

Men de britiske anmeldere er mådeholdent posititive i deres vurderinger af »Fortitude«, der er på 12 afsnit. The Times giver serien tre ud af fem mulige stjerner, og The Daily Telegraphs anmeldelse har overskriften »Mangler fokus«.

Serien foregår i en lille arktisk mineby på Svalbard (den er optaget i Storbritannien og Island), hvor byens borgmester, Hildur Odegaard, spillet af Sofie Gråbøl, drømmer om at omdanne den isolerede, iskolde by til en turistdestination med et luksushotel. Imidlertid kommer en blodig forbrydelse på tværs og truer med at ødelægge borgmesterens planer.

Anmelderne hæfter sig ved seriens eksklusive rollebesætning, og særligt Sofie Gråbøl, der med »The Killing« virkeligt er blevet et kendt navn i Storbritannien, hives frem. »Not a wolly jumper in sight but this classy cast still makes a killing«, skriver The Independent med en humoristisk henvisning til »The Killing« og den uldsweater, Sofie Gråbøl havde på i rollen som vicekriminalkommissær Sarah Lund. I rollen som borgmester har hun nemlig smidt sweateren og er nu klædt i business-suit.

Et kendt navn i britisk presse

Britiske medier har op til premieren netop skrevet meget om Sofie Gråbøl, der for nylig har haft roller på teatre i Edinburgh og London og fået fine anmeldelser.

The Daily Telegraph skriver, at »Fortitude«, der har kostet 250 millioner kroner, er Skys »modigste forsøg på at blive en hovedspiller inden for TV drama«, men at serien savner klarhed. »Der er grunde nok til at blive hængende ved den frosne jord i nord en episode eller to endnu. Men den behøver et skarpere fokus, hvis ikke man skal opleve en epidemi af kolde fødder,« skriver anmelderen.

The Independent fremhæver det eksklusive cast, som gør en god indsats. Specielt mener avisen, at den nordirske skuespiller Richard Dormer gør indtryk i rollen som den lokale sherif Dan Anderssen. Anmelderen synes også om seriens fysiske miljø, det iskolde nord, men derimod synes hun, at »der er for mange karakterer at holde styr på«.Også radiotimes.com´s anmelder er glad for det arktiske miljø – »de fleste af os har ikke set sne i år,« skriver han. Richard Dormer fremhæves for sin rolle, og også Sofie Gråbøl får ros.

The Guardian synes, at det er oplagt at sammenligne serien med David Lynchs »Twin Peaks« på grund af seriens labyrintiske plots, twists og hentydninger.

»Åbningsepisoden på det arktiske drama (...) er ubarmhjertigt uroskabende og klaustrofobisk. En snestorm – bogstaveligt talt – af intriger, utroskab, korruption og mord.«

Herhjemme har TV 2 købt rettighederne til at sende »Fortitude«. Ifølge BT får den premiere engang til marts.