Gør det »naller«, eller er du bare en »dramaqueen«? Her er de nye ord i Den Danske Ordbog

Flere anglicismer bliver fredag optaget i Den Danske Ordbog.

Måske kom »dramaqueen« med i flere danskeres vokabularium, da Drama Queen vandt det danske Melodigrandprix i 2007? Fold sammen
Læs mere
Foto: Ernst van Norde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag bliver Den Danske Ordbog (DDO) opdateret med 252 ord, 12 nye betydninger og fem nye faste udtryk.

Blandt ordene er flere anglicismer, altså fordanskede engelske ord, som nu har vundet udbredelse nok til, at de bliver optaget i ordbogen.

Det drejer sig blandt andet om blend, cloud, dramaqueen og gameplay.

Et blend er ifølge DDO »en blanding af flere sorter, genrer el.lign.«, en cloud »er en samling af servere, hvor store mængder data kan lagres og tilgås via internettet«, og gameplay er »styringen af et computerspil og måden hvorpå denne opleves af spilleren med hensyn til tempo, logik, flow og variation.«

En dramaqueen er »en person, som ofte handler eller reagerer (overdrevet) voldsomt og følelsesladet«.

Så har vi dét på plads.

Engelsk kan være en identitetsmarkør

Henrik Lorentzen, der er seniorredaktør på DDO, udtaler i en pressemeddelelse, at indlån af engelske ord og udtryk i dansk for alvor tog fart i tiden efter Anden Verdenskrig.

»Og siden har emnet været en varm kartoffel. Nogle synes, at den engelske afsmitning er overvældende, og de betragter den udstrakte brug af engelsk som unødvendig, krukket eller ligefrem ødelæggende for det danske sprog,« siger Henrik Lorentzen og fortsætter:

»For andre er engelsk vævet ind i hverdagen og arbejdslivet, de opfatter flersprogligheden som en mulighed snarere end en trussel, og brugen af engelske ord og udtryk kan i visse kredse endda være en vigtig identitetsmarkør.«

Men det er ikke kun anglicismer, der er blevet optaget i ordbogen. Blandt nye faste udtryk er »at gøre naller«, altså når noget gør ondt, og »at være intim«, med betydningen at have sex.

Derudover er ord som »magtbastion«, »magtfuldkommenhed« og »transfob« kommet med i ordbogen.

Den Danske Ordbog er en såkaldt deskriptiv ordbog. Medarbejderne på ordbogen samler på tekster, som de analyser, for at finde ud af, hvordan danskerne bruger ordene og sproget i det hele taget.

Når der er tilpas mange mennesker, der har brugt ord eller vendinger på en ny måde, bliver de optaget i ordbogen, der bliver opdateret to gange årligt.

Og det gælder altså nu blandt andet »strik«, om aktiviteten og ikke kun tøjet, ligesom »uldspinderi« også er kommet med. Strikketøjets genfundne popularitet kan altså tilsyneladende aflæses i ordbogen.

Dog er også pseudovidenskaben »frenologi« – teorien om, at menneskers medfødte evner og tilbøjeligheder kunne fastlægges ved studier af deres kraniers udformning – kommet med, og den har forhåbentlig ikke på ny vundet indpas.

Man kan se en liste over alle de nye ord her, men betydningerne må man vente med at læse til fredag 4. november.

Hvis man skal på BogForum, så kan man i Bella Center 6. november se Adrian Hughes, radio- og tv-vært, tale om opdateringen og anglicismer sammen med tre af ordbogens redaktører.