Goebbels-arkiver ryger på auktion

Nazisternes propagandaminister Joseph Goebbels kærlighedsbreve og støvede doktorafhandlinger kommer ikke til at gå for småpenge. Til gengæld er der rigeligt at grave i.

Joseph Goebbels (nr. 3 fra venstre) var propagandaminister under rigskansler Adolf Hitler (1. tv.) i årene 1933 til 1945 i Nazityskland, hvor han styrede de tyske medier og den tyske filmindustri med hård hånd. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Joseph Goebbels skoleopgaver, kærlighedsbreve og sødmefulde poesi kan blandt andet blive dit, når aktionshuset Alexander Autographs senere på måneden sender en omfattende del af Hitlers propagandaministers arkiver til salg.

Den enorme bunke af skriblerier forventes at blive solgt for mellem 150.000 og 300.000 dollar (cirka 1,7 millioner kroner), som kommer til at give den heldige ejer adgang stort set samtlige papirer, propagandaministeren lå inde med, inden 2. verdenskrig brød ud: Fra rapporter og breve til familie og venner til skoleopgaver, kærlighedsbreve og narcissistiske skriverier. Fra poesi til doktorafhandlinger og dramaer.

- Det historiske arkiv indeholder næsten hele den litterære arv fra Joseph Goebbels, som endnu ikke har været kendt af offentligheden. Det kan give uvurderlig, psykologisk indsigt i en sky og romantisk student med marxistisk baggrund, som på år omformede sig selv til en radikal nazist og anti-semit. En brillant propagandist og højre hånd for den mand, der lagde det meste af Europa i ruiner, siger Bill Panagopulos, bestyrer af auktionshuset Alexander Autographs.

Joseph Goebbels var propagandaminister under rigskansler Adolf Hitler i årene 1933 til 1945 i Nazityskland, hvor han styrede de tyske medier og den tyske filmindustri med hård hånd. I 1921 fik han en doktorgrad i teater- og litteraturvidenskab ved universitetet i Heidelberg, søgte konventionelt arbejde, men blev draget af det tyske naziparti, Det Nationalsocialistiske Tyske Arbejderparti, som han meldte sig i 1924.

Efter Adolf Hiters død 1945 overtog propagandaministeren efter Hitlers ønske embedet som rigskansler. Titlen nåede han at bestride i en dag, hvorefter han begik selvmord med sin kone, som forgiftede parrets seks børn.