Godt nyt til hustrubetvingerne!

Fredagens Kulturnyheder kommer vidt omkring fra "Matador" til "Game of Thrones" til en altædende Brad Pitt.

Foto: PR.
Læs mere
Fold sammen

Denne fredags Kulturnyheder begynder med min kollegas begejstrede anmeldelse af den nyrestaurerede kopi af »Matador«, der bliver genudsendt lørdag aften kl. 20, sådan som DR-traditionen byder. Lad os høre hvordan det kommer til at lyde:

Jakob Steen Olsen skriver vittigt, at man skulle tro, at det var Fru Varnæs’ (Maudes) sæbevandstyranni, der havde været på spil:

- Er det ikke, som om den nye, rensede version af »Matador« er blevet pudset og poleret, ja ligefrem gjort ren med sprit og vatpinde i alle nøglehullerne?

Tre år har det taget restaurerings-eksperterne fra Nordisk Film Shortcut at gøre »Matador« klar til sit det nye HD-format, og den nye kopi har været alle antrengelserne værd.  Den tobaksbrune fernis er væk, konturerne er trukket op, ridser og slitage forsvundet - men mon ikke Hr. Schwann har sin fattigfine næse i sky som han plejer? Her introduceres han is erien med en viunderlig scene, hvor han sælger en kuvert med blonder til Misse - der beder om at »få dem bragt«!

Jakob Steen Olsen slutter sin seksstjernede anmeldelse med en lykønskning til den nu (næsten) 100-årige Lise Nørgaard.

Onsdag blev min anden kollega Jacob Wendt Jensens bog om Lise Nørgaard anmeldt til fem flotte stjerner af gæsteanmelder Helle Hellmann, der selv kender fødselaren fra Politiken.

Jacob Wendts Nørgaard-biografi hedder finurligt “Lise Nørgaard - de første 100 år”, og er langt mere end en  »Greatest Hits« af citater og etkster fra Nørgaards egen hånd, idet forfatteren har talt med familiemedlemmer og venner, med hovedpersonen selv og fået lov til at citere fra en række breve, hun har sendt til den nære veninde og kollega, nys afdøde Eva Bendix.

Helle Hellmann er skeptisk overfor den generelle idé om, at der findes “nøgler”, der dikterer enkelte menneskers liv, men ser noget der ligner i Lise Nørgaards anekdote om sin far:

»Min far gad ikke børn, der ikke var talentfulde eller morsomme. Han afskyede amatører af enhver art. Og hvis man ville blande sig i snakken ved bordet som barn, ville han kun høre gode nyheder. »Fortæl mig noget morsomt, eller fortæl mig noget behageligt,« sagde han. Det er fra den tid som barn, jeg begyndte at overveje, hvordan jeg bedst kunne opnå lydhørhed med alle de historier, jeg havde på hjerte. Jeg boblede næsten over af iver for at fortælle, alt hvad jeg havde oplevet, men da jeg ikke måtte servere fortrædeligheder af den ene eller den anden art, var jeg nødt til at gøre historierne morsomme. På den led har min far indirekte lært mig at formidle mit stof, fordi jeg oplevede, at de grinagtige ting i livet ofte var lig med taleretten«. Dagbladet Informations altid twitter-flittige filmredaktør Christian Monggaard tweetede et billede ud af fødselaren ved Gyldendals reception på biografien.

Prisen for ugens mest besynderlige kulturartikel må tilfalde Politiken-journalisten Helene Navne, der skriver om de 62 eksempler på madvarer som Brad Pitt spiser eller gør sig klar til at spise i sine film. På youtube ligger en mashup af samtlige scener. Den giver appetit.

Prisen for ugens mest veloplagte intro-sætning i en Berlingske-nyhed på tilfalde Malthe Sommerand, der indleder sin artikel med denne svada:

“Godt nyt til alle dragemødre, bastarder, kongedræbere, hustrubetvingere, ryg-dolkere, jerntrone-drømmere, manddomsløse, dværge, ryttere, kættere, søulke, frossen-pinde og genopstandne derude!”

Og ja det handler selvfølgelig om “Game of Thrones”-serien, hvor HBO planlægger hele FIRE forskellige spinoff-serier, skrevet af fire forskellige forfattere, med udgangspunkt i samme univers. Så er der da også lidt at stå imod med, når vinteren kommer, og den syvende og sidste sæson af GoT er forbi. Den sæson begynder i øvrigt den 17. juli - dansk tid. Hvis du ikke har set teaseren endnu:

Og nu vi er i det parallel-univers (der indimellem synes at true at overtage vor egen virkelighed): Den danske filmproducer Michel Schønnemann kunne i denne uge fortælle Berlingske, at den danske »Game of Thrones«-stjerne Nikolaj Coster-Waldau får hovedrollen i den kommende action-thriller “Domino”.

Det mest ioøjenfaldende ved projektet er måske at filmen skal foregå i København, og at den legendariske amerikanske filminstruktør Brian de Palma skal instruere.

De Palma var i 1980erne med til at definere, hvordan man er mest mulig hårdkogt, og det var da han rettede kameraet mod Al Pacino i “Scarface”