Godt med #søstersind – men hvad med, at mødre opdrager deres døtre ordentligt?

Kampagnen #søstersind, der skal styrke relationerne mellem kvinder, hviler på to tabuer, skriver Søren Jacobsen Damm.

Feminismen har gået sin sejrsgang i den vestlige verden, men måske er tiden kommet til en nødvendig selvransagelse indefra? Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

De seneste år har den offentlige debat om børneopdragelse tit omhandlet diskussionen om de uregerlige drenge, der med deres tiltagende bipolære og chimpanseagtige ADHD-adfærd er ved at omstyrte folkeskolen.

Så er løsningen en udsondring af alt, hvad der kunne ses som typiske maskuline træk, såsom konkurrencelyst, risikovillighed etc. – for at erstatte dem med mere generelle og subtile, feminine værdier, som passer bedre ind i det komplekse og afrettede moderne samfund? Måske ikke.

Søren Jacobsen Damm Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

En nær ven fortalte mig, at hans ældste datter havde været nødt til at skifte skole, fordi hun blev mobbet af en pigegruppe i klassen. Han havde forsøgt at adressere problemet over for skolen, der dog mente at være magtesløse, da der ikke var tale om buksevand og tæsk, men om velkoordineret, subtilt mobberi uden håndgribelige beviser.

Han forsøgte også at tale med moderen, hvis datter styrede pigegruppen – hun fortalte, at hun altid har lært sin datter først og fremmest at tænke på sig selv, ellers risikerede datteren jo selv at blive offer! Således overleveredes den matriarkalske fakkel af intrigant, machiavellisk ondskab fra generation til generation forklædt som såkaldt »girlpower«.

Hvorfor det forholder sig sådan, kan antropologer sikkert komme med en spændende forklaring på, men første skridt mod at løse problemet med ondsindet pigefnidder er, at vi erkender, det eksisterer –og at der er et kønsspecifikt element i det.

»Således overleveredes den matriarkalske fakkel af intrigant, machiavellisk ondskab fra generation til generation forklædt som såkaldt »girlpower«.«


Derfor er det også godt, at Alt for Damerne d. 2. januar lancerede kampagnen #søstersind, som opfordrer piger og kvinder til generelt at støtte og motivere hinanden.

Men da kampagnen blev diskuteret på TV 2 News, måtte studievært Troels Mylenberg gentagne gange forsøge at få Alt for Damernes chefredaktør, Tina Nikolaisen, til at artikulere de bagvedliggende, problematiske årsager, der vel var grundlag for selve kampagnen?

Desværre fandt Nikolaisen ikke modet til adressere den lyserøde elefant i rummet: at kvinder af og til kan være nogle dumme svin over for hinanden, og at det ikke nødvendigvis kan forklares med undertrykkende patriarkalske strukturer, men derimod måske netop har rod i de matriarkalske.

Heldigvis lukkede paneldeltager Ole Christian Madsen (filminstruktør) katten ud af sækken: Pigegrupper har ofte en tendens til at excellere i intriger, hvilket giver en usund gruppedynamik. Og det var i øvrigt hans erfaring, at drengegrupper typisk fungerede mere harmonisk.

En sitrende tavshed sænkede sig i studiet efter Madsens bramfri udtalelse – ingen gav ham umiddelbart ret, men ingen modsagde ham heller. Det skyldtes nok, at der er noget om snakken.

Måske er det på tide at skifte fokus i landets primære opdragelsesstrategier, så det ikke kun skal handle om passivt-aggressivt at afrette drengebørn, men især, at også mødre griber i egen barm og overvejer, hvordan deres døtre skal opdrages.

For måske har »du kan, hvad du vil, min pige«-mantraet også skruet op for »kvinde er kvinde værst«-tendensen? Og kan det endda være, at hele diskussionen om kvindekønnets problematiske relationer til hinanden er tabuiseret, da de ubehagelige og utidssvarende eventuelle indrømmelser i kønsforskelle kan koste feminismen vundet terræn på kønnenes slagmark? Men i stedet for udelukkende at fokusere på #søstersind skulle tredjebølgefeministerne måske også skænke #mødresind en tanke?