Godt år for begyndere

2007 har budt på flere debuterende sangere, skuespillere og kunstnere, der har fravalgt de klassiske kunstuddannelser.

Kim Leine, Christiane Schaumburg-Müller og Hanne Gaard Grønlund.

2007 har været spækket med spændende debutanter indenfor film, musik, litteratur og billedkunst. Og selvom det fortsat går strygende for de klassiske kunstuddannelser, har mange af de nye debutanter fundet vej til rampelyset gennem andre andre og mindre etablerede veje.

Kim Leine har lært sig selv at skrive. Christiane Schaumburg-Müller er selvlært danser, og Hanne Gaard Grønlund arbejdede i TV-branchen, før hun brød igennem som billedkunstner.

På musikområdet har 2007 budt på nye navne som Marybell Catastrophe, Duné og Death by Kite, og musikanalytiker Henrik Marstald er ikke bange for at tegne en tendens.

»Det er påfaldende, hvor mange af årets debutanter, der ikke kommer fra det etablerede system. De har bare gjort det selv,« siger Henrik Marstal, der synes, at mange af årets nykommere har en høj kunstnerisk kvalitet.

»Det har været et meget skævt år, hvor de forskellige bands har lydt på mange forskellige måder«.

Også hos skuespillerne er der en tendens til, at scenens personligheder har fravalgt at få en uddannelse som klassisk skuespiller.

»På teatrene er der en vældig villighed til at eksperimentere med genrerne, og det åbner måske døren for de profiler, der har andre evner end de skuespilleruddannede,« siger Skuespillerforbundets formand Henrik Petersen.