Godhavnsdrenge håber, at TV-serie kan føre til undskyldning

Formanden for foreningen Godhavnsdrengene håber, at en ny TV-serie om de mishandlede børnehjemsdrenge kan forny kravet om en undskyldning til ofrene.

Godhavnsdrengene som de skildres i filmen og den kommende TV-serie »Der kommer en dag«» Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap 245.000 danskere har allerede set filmen »Der kommer en dag«, der handler om de børn, der blev mishandlet og udsat for seksuelle overgreb på børnehjemmet Godhavn, men en ny TV-serie vil formentlig flerdoble dette tal.

»Visningen af mini-serien »Der kommer en dag« kan måske føre til et fornyet krav om en officiel undskyldning til ofrene, der i dag er voksne mænd,« siger TV2s executive producer på serien, Pernille Bech Christensen, til Berlingske.

Det samme siger formanden for foreningen Godhavnsdrengene, Poul Rasmussen, der er overbevist om, at serien kan forstærke kravet om en undskyldning til ofrene.

»Jeg er fuldstændig overbevist om, at sagen kan vinde yderligere gehør i befolkningen, og at det kan føre til et krav fra flere politikere om, at vi skal have en undskyldning. Det tror jeg på, og det er jeg nødt til at tro på, for ellers havde jeg droppet sagen for mange år siden,« siger Poul Rasmussen til Berlingske.

På søndag viser TV 2 første afsnit af en TV-serie, der bygger på Jesper W. Nielsens spillefilm om Godhavnsdrengene, og måske kan det vise sig som en fordel for Godhavnsdrengene, at premieren på serien blev fremrykket fra efteråret til nu, da landsretten 15. marts skal genbehandle, hvorvidt sagen er forældet eller ej.

»Det er en kæmpe hjælpende hånd, vi får der,« siger Poul Rasmussen.

Afslag fra fire forskellige ministre

TV2s executive producer på serien, Pernille Bech Christensen, kalder historien om Godhavnsdrengene en vigtig historie om systemsvigt, der fortjener at komme ud til mange flere.

»Historier, der fortæller om systemets svigt over for svage, er altid interessante for medier. Det er det største svigt af alle, når systemet overtager ansvaret for svage grupper – og ikke lever op til dette ansvar,« siger Pernille Bech Christensen, som  personligt ikke forstå, at det skal være så svært at give den undskyldning.

»Der er ingen tvivl om, at de er blevet omsorgssvigtet, og det er sket på et tidspunkt, da systemet burde have vidst bedre,« siger Pernille Bech Christensen.

Foreningen for de tidligere børnehjemsbørn, Godhavnsdrengene, fik sidste år en afvisning fra Østre Landsret om ret til at køre sagen, og har endvidere fået afslag på en officiel undskyldning fra fire forskellige socialministre.

Flere politikere som Mette Frederiksen og Pernille Rosenkrantz-Theil har efterlyst den undskyldning, som myndighederne ikke ønsker at give, idet en sådan kan åbne op for et erstatningskrav.

»Stedfortræder-undskyldninger, hvor man undskylder på vegne af andre, giver ikke mening. Man kan sige undskyld for det, man selv er ansvarlig for – ikke for, hvad andre har været ansvarlige for. Det kan desuden være med til at skabe grundlag for uoverskuelige erstatningssager, som en minister ikke kan tage ansvaret for,« skrev Karen Ellemann, social- og indenrigsminister (V) sidste år i en kommentar til Berlingske.

»Erstatningsspørgsmålet behøver efter min personlige vurdering ikke være en forhindring for undskyldning,« siger TV2s Pernille Bech Christensen.

»Godhavsdrengene har ofte understreget, at det ikke handler om at få erstatning,« siger Pernille Bech Christensen, og det bekræftes af Poul Rasmussen:

»Hvis vi får en undskyldning, er sagen slut for vores vedkommende,« siger han.

Ny musik og flere historier

TV 2s TV-serie er en såkaldt miniserie i tre afsnit og benytter ikke tidligere brugte optagelser fra produktionen af spillefilmen. Lars Mikkelsen har hovedrollen som børnehjemmets brutale leder, mens Sofie Gråbøl spiller en ny lærer, der ikke tør gøre indsigelser mod mishandlingen.

De modtog begge en Robertpris for deres præstationer i spillefilmen og er Bodilnominerede for samme. »Der kommer en dag« vandt i alt 6 Robertpriser, bl.a. for bedste film, og den kommende visning af miniserien skyldes netop de aktuelle Robertpriser.

»TV-serien rummer flere historier, der ikke er med i filmversionen, og dramaturgien er blevet omskrevet så den passer til serieformatet, ligesom der nogle steder også er skrevet ny musik,« siger Pernille Bech Christensen.

Serien vil blive vist de kommende tre søndage. ligesom TV 2s dokumentarfilm om Godhavn, »De brændte børn«, genudsendes 16. marts og vil blive gjort tilgængelig på TV 2s streamingtjeneste TV 2 Play.