Go' Morgen Danmark: »Du er som et buldrende godstog, hvor det bare handler om at holde fast«

Søren McGuire skriver her en hyldest og et tillykke til Go' Morgen Danmark, som torsdag fejrer 20 års jubilæum.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har altid følt, at der var noget naturstridigt i at stå op midt om natten for at tage på arbejde. Der har været nætter, hvor jeg bare har tænkt: »Op i røven med det, nu kan det alligevel ikke betale sig at falde i søvn,« hvorefter jeg er stavret ud i badet, zig-zaggende mellem sovende katte og LEGO-klodser, kørt ind til studiet på Hovedbanegården, slået alarmen fra, tændt fjernsynet i gæstekøkkenet, tømt skabene for morgenmadsprodukter og så ellers siddet der og ventet på, at jeg selv og resten af Hovedbanegården sådan for alvor vågnede.

Sådan en arbejdsrytme kan tage pippet fra de fleste. Især folk med børn. Det gjorde den for mig, for efter små to år sagde både kroppen, hovedet og humøret stop. Den slags skal man lytte til, uanset hvor meget man end elsker sit job.

Men jeg elskede det virkelig. Da jeg første gang satte mine ben i Valby, havde jeg været gennem en slags professionel livskrise, hvor jeg efterhånden følte, at mit liv var blevet reduceret til forudsigelige skænderier med cheferne om budgetter og salgstal. At det hele bare var én lang march frem mod den uundgåelig lukning, nedskæring, konsolidering af kerneforretningen. Jeg ville tilbage til mit fag, lære at fortælle historier igen, arbejde sammen med nogle folk, der ikke var kørt fast i gamle gøremåder. Jeg ville starte helt forfra, og du virkede som det bedste bud.

Det viste du dig også at være. Du har lært mig mere om mit fag, end fire år på Journalisthøjskolen på nogen måde kunne. At fortælle både store og små historier på tid, at folde en kompliceret fortælling ud på syv minutter frem for syv avissider – det er en del sværere, end det lige ser ud til. Jeg ved godt, at nogle tror, at du ikke er meget mere end små tre timers letfordøjeligt morgenfjernsyn med slanketips og standupkomikere, en gratis omgang til morgengrøden. Men det er altid dem, der aldrig ser dig, der går rundt med den opfattelse. Du kan på sytten minutter favne både den menneskelige, den kritiske og den underholdende historie uden at gå på kompromis med nogle af delene. Nej, du er hverken Deadline eller TV 2 News, men din journalistiske tyngde og betydning, den bør ingen tvivle på.

Og selvfølgelig har du også drevet mig til vanvid. Når journalisterne forgæves ringede solen sort til langt ud på aftenen, når historier er faldet eller breaket lige før sengetid, når politiets automatiske fartkontrol har ligget på lur på en ellers øde Langebro klokken halv fire om natten, når de hjemløse og de fulde studiner har slået lejr foran døren til studiet, når uret i afviklingen har drillet. Men sådan er det at være redaktør på Go’ morgen Danmark – det er et godstog i fuld fart ud over skinnerne, hvor der ikke er så meget andet at gøre end at hoppe på og forsøge at holde fast, indtil man en dag enten står eller falder af.

Det har jeg gjort nu. Men andre folk står klar til at springe på. Folk, der er dygtigere end jeg. Og du buldrer bare derudaf, frem mod de fyrre år.

Tillykke med dagen.

Og tak for turen.