Glem Barnaby. Nu er det i Helsingør, at alting er som i de gode, gamle dage

De midaldrende og opefter er målgruppen, når Peter Mygind kæmper sig igennem Helsingørs forbryderjungle og diverse private trakasserier. »Sommerdahl« på TV 2 Charlie er for dem, der ikke orker turen på Netflix' uendelige landevej.

 
Trailer til TV 2 Charlies krimiserie Sommerdahl. Video: TV 2. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du indimellem sukker dybt og inderligt over, at du for længst har set samtlige afsnit af »Barnaby«, »Rejseholdet« og »Strisser på Samsø«, så fortvivl ej. Svaret på dine længsler er ankommet i skikkelse af »Sommerdahl«, TV 2 Charlies nye krimiserie, der hver søndag leverer en frisk ration provinsondskab og hyggelig uhygge.

Jeg, som selv runder 45 somre i denne uge, vover aldersdiskriminationspelsen og tillader mig at udråbe TV 2 Charlie som hjemsted for primært de midaldrende og opefter. Det er tydeligvis også det segment, der er målgruppen, når politiefterforsker Dan Sommerdahl (Peter Mygind) kæmper sig igennem Helsingørs forbryderjungle, mens hans privatliv ligner noget fra en ugebladsbrevkasse.

André Babikian spiller Peter Torp, Dan Sommerdahls trussetyv af en makker. Peter Mygind spiller hovedrollen som Dan Sommerdahl.    Fold sammen
Læs mere

Trussetyvslækkerhed

Det begynder ellers så lykkeligt.

Dan Sommerdahl og hans smukke kone, Marianne (Laura Drasbæk), fejrer sølvbryllup, og vi fornemmer fra første færd, at livet som offentligt ansat er lidt sjovere i Helsingør.

I hvert fald har Dan Sommerdahl for sin løn fra politietaten erhvervet sig en villa ud til Øresund med egen strand, og i stedet for en kedsommelig patruljevogn kører han rundt i en fræk, åben jeep. Hvorfor investere i noget så oldnordisk som et tag, når solen skinner hele tiden?

Dan Sommerdahl er desuden udstyret med et hot efterforskningsmæssigt sidekick i skikkelse af Flemming Torp (André Babikian), der leverer midaldrende trussetyvslækkerhed for hele kabel-TV-kontingentet.

Det siger sig selv, at der dukker en kompliceret kriminalsag op, bedst som Dan Sommerdahl er i færd med at skåle på den ægteskabelige fryd. Pludselig er han i gang med en sag om en død immigrant og et forsvundet spædbarn, mens hans forsømte hustru må henslæbe sølvbryllupsaftenen i ensom venten. Dan Sommerdahl er nemlig en betydeligt bedre politimand end ægtemand, og han har i sin arbejdsmæssige iver tydeligvis glemt at efterforske kvinders sexlyst, som stiger proportionalt med, at mandens falder. Ergo ender hustruen i favnen på en gammel skolekammerat, og så har vi ellers balladen, både på politistationen og på hjemmefronten.

Som krimiserie er »Sommerdahl« old school, men den er ikke ueffen TV-underholdning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mike Kollöffel.

Ikke ueffent TV-drama

Serien er baseret på Anna Grues krimiromaner, og den foregår i et plotmæssigt tempo, hvor de fleste kan være med. Her er både skumle psykopatmænd, overklasselæger med dunkle hemmeligheder, en vaks golden retriver, lurende kærlighedsaffærer og cliffhangere, der efter hvert afsnit skal efterlade seeren i akut tørst efter nye opklaringsmæssige manøvrer.

Det er relativt forudsigeligt, old school TV-drama, også formmæssigt, hvor lidt poppet musiceren hen over en solnedgang er blandt de mest eksperimenterende greb.

Men som ukompliceret TV-fortælling er serien ikke ueffen. Serien trækker på gode skuespilkræfter, og med sin em af dansk velkendthed og ikke alt for uhyggelig uhygge rammer »Sommerdahl« målgruppen lige i det nostalgiske solar plexus.

»Sommerdahl« leverer dansk krimidrama på Charlie-måden, og selv om både dialog og plot ikke ligefrem kandiderer til nogen førstepræmie i hverken suspense eller modernitet, er den gedigen søndagsunderholdning til dem, der ikke orker turen nedad Netflix' uendelige landevej. På TV 2 Charlie er selv det spritnye som i de gode, gamle dage, og det er lige præcis det, der er kanalens berettigelse i en tid, hvor det digitale udbud er uendeligt og dansk TV-solskin en mangelvare.

Den blå jeep drøner videre næste søndag med Dan Sommerdahl ved rattet, og vi fornemmer, at han kommer til at kæmpe for sagen. Både i Helsingørs åbenbart endeløse forbrydermasse og i privatlivet.

Sommerdahl

Krimiserie i otte afsnit. Sendes hver søndag klokken 20 på TV2 Charlie og kan streames på TV2 Play. Anmeldelsen er baseret på de to første afsnit.