Glæden ved at tage til Hven

Den svenske ø Hven ligger så nær ved København, men er alligevel vildt eksotisk på sin helt egen måde, som små øer ofte er.

Den svenske ø Hven ligger og lokker midt i Øresund, omkring otte kilometer fra den sjællandske kyst. Her er det Øresund ved Espergærde og Hven i baggunden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I klart vejr kan man se de stejle skrænter tydeligt. Og i forårsmånederne, når de knaldgule rapsmarker står og lyser op, når aftensolen rammer dem, tror man, at øen ligger meget tættere på, end den gør.

Det er Hven, jeg taler om. Den forjættede svenske ø, som ligger og lokker midt i Øresund, omkring otte kilometer fra den sjællandske kyst. Kun halvanden times sejlads med turbåd fra Havnegade i København og et oplagt mål for sejlere, der gerne ligger tæt pakkede i en af øens tre små havne, når vejret er godt.

Hven, eller Ven, hvis man bruger øens svenske navn, ligger så nær ved København, men er alligevel vildt eksotisk på sin helt egen måde, som små øer ofte er. Husene er bygget på en anden måde, haverne er mere frodige end hjemme, de vilde brombær er større – og alting blomstrer tidligere. For Hven har sit eget milde klima med mange solskinstimer, som også gør det muligt at dyrke durumhvede på øen, selv om den ligger så langt mod nord.

Og på møllen, hvor man maler den lokale durum til mel, kan man købe verdens bedste nybagte kanelsnegle, kanelbuller, som er lige præcis snaskede nok til at være fantastiske uden at blive for våde og wienerbrødsagtige. Også på øens andre cafeer kan man købe kanelbuller, og de er også gode. Kanelbullen er i det hele taget svær at komme udenom og er en så stor del af svenskernes madkultur, at den har fået sin egen dag, »Kanelbullens dag« 4. oktober.

Småt er godt

Mad og drikke baseret på lokale råvarer fylder meget på Hven, og på øen, der kun er omkring 4,5 kilometer lang og 2,4 kilometer bred, hvor den fylder mest, er der både et gedeosteri, et whiskydestilleri, Spirit of Hven, som også fremstiller økologisk gin og vodka, og en iskiosk med egen produktion af den fedeste flødeis.

Så det er på mange måder godt, at hundredvis af gule cykler står klar, når man anløber Bäckviken med båden fra København. Som noget nyt kan man også leje en elektrisk golfvogn, hvis man af en eller anden grund ikke kan cykle. Eller man kan gå. Større er øen ikke.

Som turist synes man, at småt er godt. Og det er så hyggeligt, at man kan nå at se det hele på et enkelt besøg. Men for øens omkring 360 indbyggere er det en stadig kamp at holde på folk og helst også få lokket nye til. De seneste par år har der alle steder ligget en farvestrålende brochure med titlen »En lykkelig barndom«, udgivet med støtte fra EU og fyldt med billeder af glade børn i evigt solskin. Her kan man læse om, hvor meget øen kan byde på for en børnefamilie, men ifølge en af Hvens forretningsdrivende har reklamefremstødet indtil nu kun resulteret i, at indbyggertallet er blevet forøget med en enkelt familie.

I stedet, som hun beklagende sagde, bliver husene solgt som sommerhuse, og det giver jo hverken børn til skolen eller kunder i butikken, når efterårsmørket sænker sig.

Men det behøver man som sommergæst ikke at bekymre sig om. Man kan nøjes med at glæde sig over det gode vejr. For solen skinner (næsten) altid på Hven.

Læs i morgen om glæden ved at have en kat