Glæden ved at finde den rigtige gasflaske

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I bagbord side af cockpittet på den lille sejlbåd, som jeg er partsreder i, findes et rum med en ventil i bunden, hvorfra der er forbindelse til det fri på den anden side. En sikkerhedsforanstaltning der gør, at gassen ikke finder vej ned i båden, og dermed forhindrer, at man ryger i luften sammen med aftensmaden, hvis der skulle opstå en lækage.

I rummet kan der lige præcis stå to små gasflasker. Én som er i brug samt en fuld flaske, så man altid er beredt, hvis den første flaske skulle løbe tør. Og som alle med flaskegas ved, sker det altid på de mest kritiske tidspunkter, og så er det godt at have en fyldt flaske i baghånden.

Men hvorfor nu al det ævl om gasflasker? For hvor svært kan det være altid at have en ny flaske på lager? Meget svært skulle det vise sig, da vi begyndte at tænke på den årlige sommertur, og på at det nok var på tide at udvise rettidig omhu og få skiftet den tomme flaske ud med en fyldt.

For som alle med flaskegas også ved, kan man ikke bare gå ned på tanken og købe en flaske gas.

Lidt ligesom jeg har oplevet i Afrika, hvor man ikke kunne købe en sodavand uden at have en tom flaske med. Havde man ikke det, fik man sin sodavand hældt over i en plastikpose med et sugerør stikkende ud foroven. En sodavand med kapsel på var kun for kunder, der allerede var inde på flaskemarkedet.

Men desværre kan man ikke få udleveret gas i en plastikpose. Og selvfølgelig kan man købe en gasflaske. Det er bare urimeligt dyrt, og man skal ikke sætte næsen op efter engang at kunne få sine penge retur. Som f.eks. Kosangas skriver på sin hjemmeside: »DER ER IKKE PANT PÅ GASFLASKER. (Kosangas’ fremhævelse, red.) Kunden køber reelt brugsretten til den pågældende type gasflaske.«

Og forsvinder ens flaskestørrelse ud af sortimentet, er det bare ærgerligt.

Efter at have besøgt fire-fem tankstationer og ringet til et par byggemarkeder begyndte vi at få en kedelig fornemmelse af, at det ikke blev nogen let opgave. Klar besked kunne man ikke rigtig få. Kun at det var længe siden, at gasmanden havde haft den ønskede størrelse med på bilen. Også en opringning til en gasgrossist gav et nedslående resultat.

Vi målte op, lagde sammen og trak fra, men lige lidt hjalp det: Rummet i båden er skræddersyet til lige præcis den størrelse flasker, vi mere og mere fornemmede var udgået. Dermed var heller ikke en større investering i nye typer flasker mulig, og vi så en sommer for os med langt mellem et måltid varm mad. Ikke nogen opløftende tanke.

Men så skete der noget godt. Et større gaslager viste sig at ligge inde med én flaske. Og da jeg i anden anledning var i Kalvehave for nylig, åbenbarede der sig et mirakel i gasburet uden for Dagli’Brugsen.

Så når tiden nærmer sig igen, er der kun ét at gøre: At sætte kurs mod Sydsjælland.

Læs i morgen om glæden ved at tage til Hven.