Glædelig jul med sten og sne

Med en flot ensemble-præstation formår »The Family Stone« at være noget så sjældent som en både underholdende og fortræffelig julefilm - for de voksne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kategorien »julefilm« har en lang tradition for mislykkede vanskabninger, der enten byder på skræmmende udklædninger af børn, flyvende julemænd med stivbenede, computer-animerede rensdyr eller søbende sukkerhistorier. Med andre ord: en svær genre. Derfor er det desto mere glædeligt, når »The Family Stone« formår at balancere det søde med det sure til en smagfuld blanding af komedie og drama uden at dumpe i de værste fælder.

Som titlen indikerer, møder vi hele familien Stone med mor, far og fem voksne børn, der alle samles til jul. En ordentlig mundfuld, særligt for en usikker, neurotisk storbykvinde som Meredith (Sarah Jessica Parker), der skal møde kæresten Everetts (Dermot Mulroney) familie for første gang. Ikke en nem opgave, når Everetts yngste lillesøster (Rachel McAdams) og mor (Diane Keaton) er fjendtligt indstillet, og Everetts lillebror, Ben (Luke Wilson), flirter. Familien kan faktisk meget bedre lide Merediths knap så neurotiske lillesøster, Julie - spillet af en sødmefuld Claire Danes, der er overbevisende som den naturligt charmerende søster. Og det bliver ikke lettere af, at der også går forvirring i følelserne.

Veloplagt talentmasse

Det er en historie, der er ganske traditionel - inklusive obligatoriske familiemiddags-seancer - men scenerne er elegant turneret og dialogen afleveret med veloplagt bid og blink af et ensemble, der fryder med sin samlede talentmasse. Som de mest skinnende julelys må nævnes Diane Keaton, der her på sine ældre dage altid er en absolut fornøjelse at følge, den unge up-and-coming-stjerne Rachel McAdams og ikke mindst Sarah Jessica Parker, der med et ironisk twist giver en helt anden version af den smarte storbypige, vi kender hende som i TV-serien »Sex and the City«.

I »The Family Stone« får vi med en blanding af følsomhed og hysteri set bagsiden af den moderne karriere- og prestigefikserede kvindelighed. En præstation, Parker for nylig er blevet nomineret til en Golden Globe for.

Men de tre nævnte er langt fra de eneste, der lyser op. Filmen lever højt på sit holdspil, og det skyldes først og fremmest et manuskript og en instruktion af Thomas Bezucha, der giver albuerum til, at flere familiemedlemmer folder sig flot ud. Filmen er båret af sin personskildring, og med en blanding af romantik, familiekonflikter og en sneklædt happy ending (et must for en ægte julefilm) er »The Family Stone« et bjældende godt bud på en julefilm, som alle voksne medlemmer af familien kan samles om.