Giv mig noget svært til sommerferien, tak!

Søren Kassebeer byline til bøgsektionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Så blev det sommer, og denne klummeskribent skal snart på sin første (lille) ferie, en forferie, om man vil, inden han skal på sin næste (større) ferie, og når jeg er på ferie (kortere eller længere) tager jeg bøger med, eller også, og endnu bedre,  køber jeg dem der, hvor jeg er, hvis jeg ellers er et sted, hvor det giver mening, mine begrænsede sprog­talenter taget i betragtning. (Italienske bøger i Italien. Franske bøger i Frankrig. Tyske i Tyskland/Østrig. Osv.)
Jeg elsker at læse bøger på fremmedsprog, og grunden til dét er ikke bare, at det altid er en større oplevelse af læse originalen end den mere eller mindre vellykkede kopi, som en oversættelse er. En anden og nok så vigtig grund er, at det jo alt andet lige kræver mere koncentration at læse tekster, der er skrevet på et andet sprog end ens eget, at det altså aktiverer de små grå i en grad, som de ellers ikke ville blive aktiveret på, og hvis nogen nu spørger mig, hvorfor jeg giver mig selv den slags udfordringer midt i en ferie, hvor det jo vel ellers er meningen, at jeg skal slappe af, så vil mit svar være, at det også præcis er det, jeg gør. Slapper af. At koncentrere sig er for mig i sig selv afslappende, ja, meget mere afslappende end IKKE  at koncentrere sig, og at læse sådan noget som Elena Ferrantes vidunderlige »L’amica geniale«, (et af mine sommerferielæsningsprojekter) opfylder derfor alle de krav, jeg stiller til sommerferielæsning: Det er, som millioner af læsere verden over allerede har fundet ud af, fantastisk litteratur, og det er skrevet på det smukkeste sprog, jeg overhovedet kan forestille mig, og det er stadig så tilpas svært for mig at læse italiensk, at en fornem forfatter som Elena Ferrante vil kræve rigtig meget af mig. Det ved jeg, og det er godt, synes jeg, for det SKAL være svært. Bevæbnet med ordbøger på mobilen og megen tålmodighed vil jeg læse mig gennem de mange sider, og nogle gange vil jeg læse ret hurtigt, og andre gange vil det gå ekstremt langsomt, men det vil hele tiden være krævende, og det er derfor, det vil være så afslappende, for når man koncentrerer sig meget, er der ikke plads til forstyrrende tanker, og fred for forstyrrende tanker er selve opskriften på afslapning.
Og nu behøver man jo ikke læse fremmedsprog for at mærke den gode koncentration. Man kan også løse krydsord eller sudoku, eller man kan læse bøger, der af andre årsager end de fremmedsproglige stiller særlige krav. I min ungdom tilbragte jeg selv en sommer med at ligge i Kongens Have og  læse Søren Kierkegaard, som, uanset hvad nogle påstår, er stjernesvær, og som jeg af samme grund nød at blive udfordret af, og engang var jeg på en skøn badeferie i Portugal, hvor Thomas Manns smukke og koncentrations­krævende roman »Doktor Faustus« (på dansk!) fik mig til at glemme tid og sted.
Så giv mig noget svært, tak, jeg har nemlig snart ferie. De litterære letheder gemmer vi til mørkere tider. Nu er det tid til at koncentrere sig.