Giv en 50er – og få en krammer

Jon Nordstrøm udgiver flotte bøger, men mangler penge. Nu beder han sit netværk om støtte – også kaldet crowdfunding – til sin kommende cykelbog.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På et lille kontor i Nordvest hænger en opslagstavle med fotos fra 1930erne af tatoveringer og af buttede nøgne kvinder med kort boppet hår og svulmende naturlige bryster. Foran tavlen sidder Jon Nordstrøm. Fotograf, forfatter, forlægger og konstant på røven. Efter en karriere som reklamefotograf begyndte han for nogle år siden at fotografere, skrive og udgive sine egne bøger. To om tatovering, en om lyntoget Sølvpilen og en om dansk porno. Trods mange ansøgninger har han kun fået fondsstøtte én gang.

»Jeg passer ikke rigtig til de danske fonde. Mange steder er man ganske enkelt diskvalificeret, hvis forfatter og forlægger er én og samme person. Mine projekter er nok også for skæve, « siger han med et grin.

Han har derfor allieret sig med Booomerang.dk, det første danske firma, der arbejder med crowdfunding. Firmaet driver en hjemmeside, hvor de mod procenter hjælper kreative mennesker med at rejse penge til deres projekter. Jon Nordstrøm prøver at skaffe 30.000 kroner til at dække cirka halvdelen af trykregningen til sin næste bog, »Cyklen på Nørrebro«, om alt fra cykelsmede til indvandrerpiger på cykelkursus.

»Crowdfunding appellerer til solidaritetsfølelsen hos folk og giver følelsen af, at man er med til at få ting til at ske. Som ansøger skal man sætte sig et realistisk mål og ikke være for grådig,« forklarer han.

Når man ikke sit mål, bliver pengene nemlig betalt tilbage. Jon Nordstrøm har indspillet en Jacques Tati-agtig video, hvor han fortæller om sine bøger. Af skattetekniske årsager må man ikke give penge væk ved crowdfunding, man skal købe en vare. Så for 50 kroner kommer man med til bogreception og får en krammer. For 230 kroner får man et signeret eksemplar af bogen. Og for 500 og derover bliver man takket i bogen og får en af Nordstrøms tidligere bøger.

Nordstrøm startede sin indsamling i forrige uge. Snart er han også at finde på verdens største crowdfunding-firma, Kickstarter, hvis slogan er »Fund and follow creativity«. Her søger han om 80.000 kroner til udarbejdelsen af en app baseret på hans bøger om tatovering.

»Cyklen på Nørrebro« udkommer til maj. nordstromsforlag.dk