»Girls« i kulissen: TV-arbejdet belaster venskabet

Lena Dunhams skoleveninde og medskuespiller Jemima Kirke indrømmer, at arbejdet med TV-serien har ført til hårde konflikter mellem de to bedste venner.

Lena Dunham (til venstre) og Jemima Kirke (til højre) har været venner siden skolen, og spiller begge i HBO-serien »Girls«, hvis tredje sæson her blev præsenteret i Los Angeles. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCY NICHOLSON

Fire af tidens mest omtalte kvinder i TV, de fire hovedrolleindehavere i Lena Dunhams TV-serie »Girls«, er ligeså gode venner i virkeligheden som i seriens handling, men de to der står hinanden nærmest er Lena Dunham og Jemima Kirke.

Seriens skaber og hovedforfatter Dunham hyrede nemlig sin gamle skoleveninde Kirke til rollen som den neurotiske Jessa, på trods af, at denne kun i et meget beskedent omfang havde stået foran et kamera tidligere.

I de tre år de to har spillet overfor hinanden i »Girls« har venskabet indimellem taget nogle alvorlige rutsjeture, fortæller Kirke.

Berlingske mødte den 28-årige Jemima Kirke i Los Angeles, hvor hun var med til at præsentere seriens tredje sæson, som i Danmark bliver sendt på streamingkanalen HBO Nordic. Og hun indrømmer blankt, at det tidskrævende arbejde med serien indimellem har tæret på de to veninders forhold.

»Det er altid svært at finde balancen mellem venskab og professionalisme, og nogle gange har det belastet vores venskab. Vi har haft hårde konflikter der udsprang af arbejdet. Men vi har heldigvis arbejdet os igennem konflikterne og har fundet en ny respekt for hinanden, der er dybere end nogensinde før,« siger Jemima Kirke, der har kendt Dunham, siden de begge gik i high school i Ohio.

Her gik også en anden af seriens skuespillere, nemlig Audrey Gelman, der har spillet »Audrey« i serien, der i vid udstrækning bygger på de medvirkendes egne ungdomsoplevelser. Hvorvidt Kirke også har været i narkoafvænning som sin karakter Jessa (et af omdrejningspunkterne i den nye sæson tre), ønsker skuespilleren dog ikke at snakke om.

Jemima Kirke, der egentlig er englænder, men opvokset i USA som datter af et kunstnerpar, har brugt lang tid til at vænne sig til nye position som TV-stjerne i en serie, der er et af tidens hotteste kulturfænomener.

Hvad er det sværeste ved at være venner med Lena Dunham og at arbejde sammen på »Girls«?

»Det sværeste for mig har været at skulle lære, at man ikke kan være venner hele tiden, når man er så mange timer sammen ad gangen, som man er på en optagedag. Lena har ikke tid til at sladre midt i sådan en arbejdsdag, når hun både skal spille skuespil, instruere og arbejde løbende med manuskriptet. Hun har ikke tid til at opfylde mine venne-behov, når vi arbejder. Men hun er stadig min bedste ven. Vi hænger stadig ud sammen for sjov,« siger Jemima Kirke.

Tredje sæson af »Girls« kan i Danmark ses på HBO Nordic.