Getty Museum leverer kunst tilbage

Det verdensberømte Getty Museum i Los Angeles har netop indgået en aftale med den italienske kulturminister om tilbagelevering af 40 antikke kunstværker.

Et af de kunstværker, Getty Museum indvilger i at give tilbage til Italien. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Det italienske kulturministerium kæmper i disse år hårdt for at få kostbare antikke kunstgenstande, som er spredt ud over hele verden, tilbage til Italien.

Efter hårde og lange forhandlinger blev det store J. Paul Getty Museum i Los Angeles og den italienske kulturminister Francesco Rutelli i går enige om en aftale, som betyder, at museet skal udlevere 40 antikke kunstgenstande til den italienske stat.

»Det er en aftale med stor historisk betydning,« siger Francesco Rutelli til The New York Times.

Italien har igennem de seneste år kæmpet hårdt for at få de mange antikke kunstværker, som man mener er ulovligt udført, tilbage fra museer over hele verden. Mange af kunstværkerne er købt af store anerkendte museer, som mener at have handlet lovligt eller at have været i god tro, da de købte værkerne. I Danmark forsøger den italienske stat at få seks genstande, som Glyptoteket købte i 1970erne, udleveret, og i USA har Metropolitan museet i New York og Bostons kunstmuseum tidligere lavet aftaler om tilbagelevering.

Aftalen med Getty museet, som er den seneste italienske sejr i kampen for at få antik kunst tilbage på italiensk jord, omfatter både bronzefigurer, fine udsnit af freskoer og marmorstatuer. Bl.a. en meget fin statue af kærlighedsgudinden Afroditte, som museet købte i 1988 for 18 millioner dollar svarende til 98 millioner kroner, skal tilbageleveres, men først i 2010.

Aftalen med Getty museet omfatter den største tilbagelevering af antik kunst, som de italienske myndigheder har opnået nogensinde, og det har også været hårdt at nå frem til parternes endelige underskrifter. Museet har afvist flere af de italienske krav og hyret et top-advokatfirma til at tale sin sag, og den italienske stat har på sin side truet museet med en kultur-embargo, som skulle være trådt i kraft i denne uge.

En kurator, Marion True, der fra 1986-2005 var ansat på Getty museet og bl.a. stod for indkøbet af Afroditte-statuen, og kunsthandleren Robert Hecht er i Rom tiltalt for ulovlig kunsthandel. De to amerikanere nægter at have gjort noget ulovligt.

»Vi håber nu, at aftalen vil give Marion en smule fred og medfølelse,« sagde Getty museets direktør Harry Stang i går til New York Times.

I forbindelse med de italienske myndigheders krav mod Glyptoteket i København, har den italienske kammeradvokat over for dagbladet Politiken tidligere givet udtryk for, at Italien ikke er ude på et hævntogt. Formålet med den verdensomspændende kampagne er at få stjålen og ulovligt udført antik kunst tilbage til Italien og få sat en stopper for det illegale marked, sagde han.