Gav Goebbels' søn en lussing: Sygeplejerske fortæller, hvad der skete de sidste dage i Hitlers bunker

Hitler tog sit eget liv i sin bunker i Berlin, da han var omringet af fjenden. Her ses en meget vellignende voksfigur af nazilederen på Madame Tussaud's voks-museum i Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLEMENS BILAN

Den tyske kvinde Johanna Ruf var kun 15 år, da hun under slutningen af anden verdenskrig blev udstationeret i Hitlers bunker. I en ny bog fortæller hun om sine oplevelser.

I 72 år har 88-årige Johanna Ruf holdt sine oplevelser for sig selv. De oplevelser, som hun gennemlevede i en alder af kun 15 år, da hun under slutningen af anden verdenskrig blev udstationeret som sygeplejerske i Hitlers bunker.

Men nu har den ældre kvinde valgt at tage bladet fra munden. I en ny bog kaldet ’Eine Backpfeife fur den Kleinen Goebbels’, som oversat betyder ’En lussing til den lille Goebbels”, fortæller hun, hvad hun oplevede de sidste dage i bunkeren, hvor Hitler endte med at tage livet af sig selv.

Det skriver det tyske medie focus.de samt britiske Daily Mail.

Den dengang 15-årige Johanna Ruf havde meldt sig som sygeplejerske, efter at skolen var ophørt i januar 1945.

Først blev hun sendt til en anden bunker, men som krigen lakkede mod enden, blev hun overflyttet til Hitlers bunker i Berlin.

I sin nye bog løfter hun lidt af sløret for, hvad der egentlig skete nede i bunkeren den sidste tid, skriver de to medier.

En af de ting, som Johanna Ruf husker er, da hun sammen med flere andre sygeplejersker afventede en ceremoni, hvor Hitler skulle hædre dem for deres arbejde.

De havde forberedt sig grundigt inden:

»Vi vaskede vores skjorter, så vi var klar til at stå foran Hitler,« erindrer hun.

Men til sygeplejerskernes store skuffelse blev ceremonien aflyst. Angivelig var sygeplejerskernes skjorter ikke rene nok.

Johanna Ruf fik aldrig en ny chance for at møde Hitler. For kort efter begik nazi-lederen selvmord i bunkeren.

En af de mest bemærkelsesværdige situationer fra bunkeren handlede dog slet ikke om Hitler. Ifølge Johanne Ruf var det nemlig, da hun mødte en lille dreng i bunkeren.

»Han var virkelig fræk overfor mig, så jeg tilbød at give ham en lussing«, har hun beskrevet.

Da den lille dreng efterfølgende kommenterede med et provokerende: ’Bare gør det’, gjorde den unge sygeplerske alvor ud af sin trussel.

Først senere fandt Johanne Ruf ud af, hvem det var, hun havde slået – det var nemlige selveste Joseph Goebbels ni-årige søn Helmut.

Lussingen kom kun en dag inden, at den lille dreng mistede livet.

Joseph Goebbels, der var en meget højtstående nazist og en af Hitlers faste håndlangere samt propagandachef, valgte sammen med sin kone Magda, at både de selv og parrets seks børn skulle dø, inden fjenden kom og overtog bunkeren.

Goebbels-parret kunne nemlig ikke forestille sig en fremtid for deres børn uden Det Tredje Rige. De dræbte derfor først deres børn og begik derefter selvmord i bunkeren dagen efter den omtalte lussing.

Det har før været beskrevet, hvordan fjenden kom tættere og tættere på nazisternes topfolk, der havde forskanset sig i bunkeren.

Johanne Ruf husker godt den kaos, der var udenfor. Af samme årsag tilbragte hun også nætterne i bunkeren.

»Vi fik hærens nødforsyninger, langtidsholdbart brød, pølser, kaffe, smør, chokolade, cigaretter, kager og sukker,« beretter hun.

Johanne Ruf blev frigivet af russerne den 27. juli 1945, da de syntes, hun var så ung.