Gauguin-maleri solgt for næsten to milliarder kroner

Indtil i denne uge havde Paul Cézannes »Kortspillerne« prisrekord med 250 mio. dollar, men den er nu slået med salget af Paul Gauguins »Nafea Faa Ipoipo«. Køberen er formodentlig også denne gang den kongelige familie i Qatar.

To kvinder kigger på maleriet  »Nafea faa ipoipo« (Hvornår skal du giftes) malet i 1892 af den franske maler Paul Gauguin. Foto: Georgios Kefalas/EPA Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGIOS KEFALAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen - ud over sælger og køber - kender den nøjagtige pris, men et maleri med et motiv fra Tahiti med to unge kvinder af Paul Gauguin satte formodentlig verdensrekord med en salgpris på 300 millioner dollar - tæt på to milliarder kroner - tidligere på ugen.

New York Times skriver, at køberen formodentlig er kongefamilien i golfstaten Qatar, og det er også avisens kilder i kunstverdenen, der har anslået prisen.

Sælger er Rudolf Staechelin, 62 år og pensioneret fra en ledende stilling i auktionshuset Sotheby's.

Maleriet fra 1892 er købt af hans bedstefar og har hængt på Kunstmuseum Basel i Schweiz i næsten 50 år sammen med andre 20 værdifulde værker ejet af Staechelins familiefond.

Rudolf Staechelin vil ikke afsløre hverken prisen eller køberens identitet, men oplyser at det er en uenighed med museet, der har fået ham til at sælge. At det sker netop nu, begrunder han overfor avisen med, at han fik et godt tilbud.

Køberen får først maleriet i januar 2016. Indtil da er det en del af en Gauguin udstilling, som åbner i Basel i denne måned og derefter skal til Madrid og Washington.

I 2011 købte kongefamilien i Qatar Paul Cézannes maleri »Kortspillerne« for 250 millioner dollar, og det har indtil denne uge ligget øverst på listen over de dyreste malerier i verden.