Gang i skuespillere og eksperter i andet afsnit af DRs danmarkshistorie

Der er brugt gode eksperter i andet afsnit i DRs serie om danmarkshistorien. Og mange flere skuespillere. Måske skulle forholdet have været omvendt. Men levende er det og vil sikkert motivere unge mennesker til at dykke dybere i historien.

Foto: DR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I andet afsnit i DRs serie om danmarkshistorien sendt søndag aften, koncentrerede udsendelsen sig om bronzealderen. Vi fik fortalt hvordan denne legering af kobber og tin ændrede datidens samfund og memeskenes muligheder. Nu blev der mulighed for handel med rav og de indfødte rejste nu på længere rejser. Båden blev helt central for kontakten til udlandet og netop denne kontakt er en af de markante røde tråde i udsendelsen.

En række vidende eksperter fortæller levende i udsendelsen og de trækker ikke dramaet ned. DNA-forskeren Eske Willereslev, arkæologen Kristian Kristiansen, arkælologen Flemming Kaul, og bl.a. forskeren Karen Margerita Frei fortæller engageret om fortidens mennesker.

Ligesom i første afsnit spiller skuespillere en væsentlig rolle. Lars Mikkelsen er stadig vært og så har man fiksionaliseret en hel del, for at skabe liv i serien. Generelt spiller de arkæologiske fund en mindre rolle en dramatiseringen. Det kan man lide eller ej alt efter behag. Som historiker kan jeg godt lide, at have en fast grund under fødderne med primære kilder. Jeg er en smule bekymret for, at for meget fiksionalisering konkurrerer med HBO serier, så man lige så godt kan se Vikings eller andre af den type dramatiseringer. Det er nu engang fundene, der er grundlaget for vor viden.

Afsnittet lyser da også op, i mine øje, da serien fortæller om Skydstruppigen, der blev fundet i Sydjylland med en pragtfuld frisure med indviklede fletninger. Man ser pigens hoved, hvor der er bevaret nogle få tænder og forskeren Karen Margerita Frei udfører en prøve på en tand, der viser, at hun er født i Sydtyskland. Strontium-prøver af pigens hår viser endvidere, at hun er kommet som ganske ung, men sikkert har rejst frem og tilbage. Forskerne er engagerede og rørt til tårer og dette lille afsnit virker langt stærkere, synes jeg, end de mange fiktionsafsnit.

Lars Mikkelsen fortæller videre om Egtvedpigen, som havde samme baggrund i det tyske og seriens manuskriptforfatter lader Lars Mikkelsen sige, at sagerne viser, at de indfødte nok ikke var et stationært folk, men at der blev rejst meget. Forskeren Karen Margerita Frie drager den noget vidtrækkende konklusion, at mange af elitens kvinder måske havde udenlandsk baggrund.

Afsnittet slutter med jernalderen og moselig som Tollundmanden.

Også dette afsnit er som det første vellykket og levende. Der fortælles godt og spændende, men i mine øje, havde serien scoret fem stjerner, hvis man havde lagde større vægt på fund og mindre på fiktion.

Historien om Danmark, 2. afsnit bronzealder

Manuskript: Christina Ramsø Thomsen

Manuszkript og instruktion: Thomas Roger Henrichsen