Gamle ord i nye biler

Den computeranimerede »Biler« er ikke så forfærdelig morsom, men til gengæld svimlende virtuost lavet.

Er du enig med berlingskes anmelder?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Ingen taler så meget som biler. De snakker og snakker, så man bliver fuldstændig ør i hovedet.

Her tænkes naturligvis på figurerne i den præcist betitlede »Biler«, der er endnu et eksempel på, at man inden for amerikansk computeranimation bestandigt forsøger at finde nye spøjse væsener at fortælle stort set den samme historie om. Og efter talende legetøj, myrer, monstre, zoo-dyr, robotter og fisk samt ikke at forglemme en grøn trold er turen nu kommet til de firehjulede køretøjer, der helt konsekvent er den eneste slags levende væsener i den nye film.

»Biler« er Pixar-produceret og fortæller om den succesfulde og yderst selvglade racerbil Lynet McQueen, der ved et uheld strander i en afsides flække langt ude i et vældigt ørkenlandskab - faktisk omtrent som Sean Penn i Oliver Stones »U Turn« - og efter i begyndelsen at have betragtet de lokale bonderøve med foragt efterhånden lærer, at de repræsenterer livets sande værdier såsom venskab og kærlighed.

Altsammen helt banalt og ganske rørende, men ikke så forfærdelig morsomt - især ikke for børn, hvoraf de mindre formentlig vil udmattes af filmens enorme mængder hip og smart dialog plus dens for en tegnefilm betragtelige længde. »Biler« ligner dermed en tegnefilm for voksne, og eftersom den er instrueret af mesteren John Lasseter (»Toy Story«), er den en svimlende virtuos, næsten pralende demonstrativ opvisning i computeranimationens enorme tekniske potentiale.

Den danske versionering fungerer upåklageligt - David Owe er passende kry som Lynet McQueen, og Lars Hjortshøj er sjov som den bøvede kranbil Bumle - og skønt både helt små og lidt ældre tilskuere nok kan opleve den hyperaktive film som lovlig hektisk og larmende, underholder den storslået som en fræsende fantasifuld tour de force. Fladtrådt i følelserne og mekanisk i komikken, men visuelt vildt imponerende.

Er det rigtigt, at den nye amerikanske tegnefilm »Biler« vil virke lovlig hektisk og larmende på både helt små og lidt ældre tilskuere, sådan som det hævdes i dagens anmeldelse? Og fortjener filmen fire stjerner?

Berlingske Tidende indbyder læserne til at give deres holdning til aktuelle udgivelser og begivenheder. De bedste bidrag kommer i avisen.

Skriv kort og kontant og klik på det antal stjerner den fortjener.

Skriv din egen anmeldelse