Gamle nisser på skærmen til jul

Også i år må børnene nøjes med genbrugskalendere på TV i julemåneden. TV2 viser »Brødrene Mortensens jul« fra 1998, mens DR sætter fortsættelsen af sidste års julekalender i båndmaskinen. »Nissebanden i Grønland« er fra 1989 og har også tidligere været genudsendt.

Det koster mellem 13 og 18 millioner kroner at producere en ny julekalender med 24 afsnit, og de penge har ingen af de to TV-stationer ønsket at bruge på sagen.

»Vi er meget kede af, at vi ikke kan vise en ny kalender, men vi har ikke kunnet få penge til den,« siger DRs B&U-chef Preben Vridstoft.

Han arbejder i øjeblikket på en julekalender til 2003. For skal der optages, mens der er sne og julevejr, er det nu, der skal skrives manuskript.

På TV2 beklager børne- og ungdomsredaktør, Niels Chr. Meyer (Bubber) dybt, at han også i år er nødt til at vise noget gammelt.

»Sidste år viste vi »Krummernes Jul,« og det er helt ærligt ikke sjovt igen at skulle tage noget fra hylden, hvor der oven i købet ikke ligger ret meget andet end Pyrus.

Især fordi vi har en rigtig god julekalender klar, som vi bare ikke kan lave nu, fordi vi skal spare,« siger Niels Chr. Meyer.

DRs TV-direktør Jørgen Ramskov håber at DR vil kunne vise en ny julekalender i både 2003 og 2004. Dog afhængigt af hvad der bliver af licensmidler i det kommende medieforlig.

»Det er ikke for at være onde mod børnene, men vi er nødt til at foretage en benhård prioritering. I stedet for en julekalender får børnene noget andet dramatik,« lover Jørgen Ramskov.

»Nissebanden i Grønland« foregår, som titlen antyder, i Grønland, hvor de kendte nisser som Lunte, Skipper og Gemyse følger i julemandens spor. Det er også her, den skurkagtige Fiffig-Jørgensen fra Holme Olstrup får sin debut.

I TV2s »Brdr. Mortensens jul« er hovedpersonerne Wilhelm og Hugo, Hanne fra Kaffebaren og knallertbudet Johnny, og det hele skal forestille at foregå i 50erne.