Gamle computerspil er ikke game over

Computerspil har gennem de sidste 40 år bevæget sig fra 2d-grafik til næsten naturalistisk 3d-grafik. Alligevel vender en del mennesker tilbage til spillemaskiner fra 1980erne, men hvorfor?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den gule ost Pacman der huserede spillemaskinerne i 1980erne er efterhånden blevet en gammel ole, men der er stadig folk, der har smag for den vanedannende ost. Selvom vi er i år 2011 og selvom HD-fladskærmen troner I stuen, er der stadig mennesker, der dyrker de gamle spil fra 1980erne, der var kendetegnet ved 2d-grafik, primitiv lyd og brug af sølle 16-32 farver. Det er især spil som Pacman, Super Mario, Tetris og Sonic, der stadig står stærkt i bevidstheden hos de spilleglade retro-gamere, men hvorfor vende tilbage til de gamle spil?

Bobby Ågren er ejer af butikken Ruben og Bobby, der sælger gamle computerspil i Jægersborggade. I hans butik er det især spil til Commodore 64, Amiga, Nintendo NES, Gameboy og Sega Genesis, der er populære. Han kan godt nikke genkendende til, at der inden for de senere år har været en stigning i folk, der vender tilbage til de gamle spillemaskiner. Der kan være mange forklaringer, ifølge ham.

Retrospil er trendy

Den ene forklaring er, at det er trendy. Man udstråler noget særligt, når man har en gammel spillemaskine i stuen. Dette ligger i tråd med ”hipstertidsånden”, hvor man tillægger gamle vintage-ting en højere værdi, fordi de udstråler mere ægthed.

- Jeg tror at en del folk, bevæger sig væk fra helt hvide Bo Bedre-hjem, og i stedet gerne vil have noget personlighed og noget individualitet. Så set i det perspektiv er det cool at have et stykke gammelt legetøj stående, fordi det er specielt og betyder noget for en. Jeg tror helt sikkert, det er et modefænomen, siger Bobby Ågren.

Post Doc ved IT-universitet, Alessandro Canossa - der til dagligt arbejder med computerspil - kan godt tilslutte sig dette.

- Yngre mennesker kan godt lide at opdage ting, der får dem til at skille sig ud fra de andre. Ved at genopdage de gamle perler, bliver de mere specielle og unikke, end dem der roder rundt i mainstreamen. Der er et element af elitisme i det her, siger Alessandro Canossa.

Nostalgi på disketteform

Både Bobby Ågren og Alessandro Canossa er enige i, at der er andre grunde. 

- Spilkulturen startede jo helt tilbage i 1970erne, så mange af dem der spillede som børn er blevet voksne. Der er derfor en stærk følelse af nostalgi ved at spille de gamle spil.  Mange havde ikke råd til en spillemaskine dengang. Nu kommer de tilbage som voksne og "køber deres barndom tilbage”, siger Bobby Ågren om kunderne i hans butik.

Nostalgi-elementet i retrogaming genkender Alessandro Canossa også i sit arbejde, og sammenligner det med folk, der stadig ser gamle tv-serier som Beverly Hills 90210.

Tal fra Multimedieforeningen fra 2010 viser, at den gennemsnitlige computerspiller i dag er 34 år gammel, og at 75% af alle computerspillere er over 18 år. Samme rapport viser, at 40% af computerspillerne er kvinder. Klichéen om at det kun er socialt udfordrede, solskinsforskrækkede teenagere, der gamer, er derfor passé i dag.

Dårlig grafik stimulerer fantasien

At de gamle spil i tilbageblik har en jammerlig grafik er ikke nødvendigvis en svaghed, ifølge Alessandro Canossa.

- Grafikken overlader mere til fantasien. Perfektion er ikke nødvendigvis at se en perfekt 3d-repræsentation af virkeligheden. Fx husker jeg gamle horror-spil som uhyggelige, selvom grafikken i dag er primitiv. Det er fordi, man selv tænker billedet færdigt med sin fantasi. Der hvor grafikken når sine begrænsninger, overtager fantasien. Det kan også være en forklaring på, at gamle spil stadig er populære, vurderer han. 

Fordi de var simple

Bobby Ågren, ejer af spilbutikken Ruben og Bobby, har dog også bemærket en anden tendens. 1980er-spillene var let tilgængelige, fordi man ikke skulle bruge så meget tid på dem.

- Nogle af mine kunder er gået død på, at man i dag skal bruge en time på, at lære de nye spil at kende. Ofte skal man gennemføre en lang øvebane i spillet, før man kan gå i gang. De nye spil er blevet mere nørdede end de gamle, som var langt lettere at gå til, siger han.

Spil påvirker kulturen

Computerspil fra 1980erne har påvirket mange andre kulturarter. Popmusikere som Madonna har samplet gamle spil, og der findes endda en 8-bit scene, hvor bands bruger lyden fra de gamle Gameboy lydchips. Bandet Crystal Castles er gået så langt som at sig selv efter et spil, fordi de dyrker retrolyde.

Inden for grafisk design er det efterhånden blevet en klassisk teknik at lave stærkt pixellerede billeder som en kantet og kitchet måde at lave grafik på. Gamle spil bliver også filmatiserede. Prince of Persia, Tomb Raider og det danske spil Hitman er alle lavet om til store Hollywood-produktioner. Der er endda lavet en ret så uheldig filmatisering af Super Mario. De gamle spilperler lever således stadig, men man har lov at håbe på, at Pacman ikke bliver filmatiseret foreløbigt.

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!