Gamle aviser får nyt liv på nettet

Torsdag åbnede Mediastream Aviser, som online giver fri adgang til historiske avissider. Målet er 32 millioner sider i 2017. Mange af dem vil kunne læses hjemmefra – men de nyeste sider vil aviserne selv kunne sælge.

Tusindvis af avissider er gjort gratis på Statsbiblioteket i Aarhus. De er tilgængelige for alle via det nye system Mediastream Aviser. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Overskrift:

»Fodboldkampen imellem Sverige og Danmark.«

Tekst:

»Det viser sig Gang paa Gang, at Stadion i København, naar der er en nogenlunde celeber Foldboldkamp, altid er fyldt til sidste plads, selv om mangfoldige andre Forlys­telser og Adspredelser vinker af Københavnerne. Således også i Gaar, da der var svensk-dansk Fodboldkamp i Idrætsparken. Til Trods for den stærke Blæst gennemførtes Kampen nydeligt, og Danskerne sejrede med 2 Maal imod 0.«

En sejr over svenskerne er aldrig at foragte, og artiklen om den danske sejr kunne den 7. juni 1915 læses på forsiden af Aarhuus Stiftstidende sammen med dagens øvrige nyheder. Fejringen af grundlovsdagen fik stor dækning, bl.a. kongens tale: »Mine Herrer. Det er mod en mørk baggrund af Verdensbegivenhederne (Første Verdenskrig, red.), at vi i Dag – takket være den Fred, Gud har be­naadet os – kan holde Fest.«

Forsiden er blot én ud af tusindvis af avissider, som Statsbiblioteket i Aarhus torsdag gjorde gratis tilgængelige for alle via det nye system Mediastream Aviser. På længere sigt vil systemet give adgang til 32 millioner historiske avissider, der rækker 350 år tilbage.

Trangen til at dykke ned i fortiden

De seneste fem år har Statsbiblioteket, som står for indsamling, bevaring og digitalisering af aviser, arbejdet på systemet. Hele projektet inklusive planlægning, digitalisering, systemudvikling etc. kommer til at koste ca. 40 millioner kroner.

»Mediastream Aviser giver vores brugere helt nye muligheder for at lave research. Når kulturarven bliver digital, får den nyt liv og bliver en levende del af borgernes hverdag,« siger Tonny Skovgård Jensen, områdedirektør på Statsbiblioteket.

Han siger, at der på forhånd har været stor interesse for det nye system.

»Vi ved, at der er en meget entusiastisk gruppe af private brugere, slægtsforskere og lokalhistoriske forskere. For dem er aviserne en meget rig kilde og inspiration, og de er meget spændte på systemet. Der er en lige så entusiastisk gruppe af studerende og historikere, som også får stor glæde af det. Og så er der folk, der gerne vil have en avisforside til fødselsdage og jubilæer. Alle har en trang til at dykke ned i fortiden og se på, hvor vi kommer fra, hvordan tiden var dengang, og her er aviserne en fremragende kilde,« siger Tonny Skovgård Jensen.

Ved åbningen indeholder Mediastream Aviser ca. en million sider, hvoraf 280.000 fra perioden frem til 1915 er tilgængelige online fra den private computer/tablet. De øvrige sider kan man få adgang til på Statsbiblioteket, Det Kongelige Bibliotek og Det Danske Filminstitut.

»Hjemmefra kan man kun få adgang til avissider fra 1915 eller tidligere. Søger man noget efter 1915, kan man søge det online hjemmefra og i søgeresultatet se, om det findes, men så skal man opsøge det på et af de tre store biblioteker, hvor man har adgang til alt materiale, eller på mikrofilm, som flere folkebiblioteker ligger inde med,« siger Tonny Skovgård Jensen.

Begrænset af ophavsret

Når man ikke kan læse aviser fra efter 1915 hjemmefra online, skyldes det avisernes ophavsret. Statsbiblioteket har samarbejdet med mediehuse om projektet, og de ønsker at beskytte deres ophavsret og evt. selv – mod betaling – give adgang til aviser efter 1915.

»Mange mediehuse har købt en digital kopi af de aviser, de har ophavsret til, af os, og de planlægger mod betaling at give adgang til det på én eller anden måde. Det største projekt er Nordjyske Medier, som planlægger en meget stor portal. Politiken og Ekstra Bladet har allerede sådan et system,« siger Tonny Skovgård Jensen.

Man søger i Mediastream Aviser på samme måde, som man søger på Google, og det kræver ikke et særligt login at bruge systemet. Hverken derhjemme eller på bibliotekerne.

Ved åbningen kan man online læse årgange af Adresse-Avisen, Bornholms Tidende, Jyllands-Posten og Århus Stiftstidende, og siden vil flere aviser løbende komme til. Målet er som nævnt 32 millioner avissider i 2017 – herunder alle danske aviser, som stadig udkommer i dag.

Mediastream Avisers webadresse er: www.statsbiblioteket.dk/mediastream­aviser