Gakket komedie om psykiatrien er inspireret af Gøgereden

Som tidligere patient på den lukkede afdeling har instruktør Morten BH savnet danske film, der tør skildre psykiatrien indefra. Nu prøver han selv med »Kolbøttefabrikken«.

Skuespiller Paprika Steen (mf.) har hovedrollen i instruktør Morten BHs (th.) debutspillefilm "Kolbøttefabrikken", som har premiere i biograferne landet over 29. maj. Derudover er der blevet plads til biroller til Ole Boisen (tv.), Mick Øgendahl, Simon Juul og Mia Lyhne. Foto: Christian Liliendahl Fold sammen
Læs mere

»Det skal ikke være nogen hemmelighed, at idéen til filmen udspringer af egne erfaringer,« siger instruktør Morten BH om debutfilmen »Kolbøttefabrikken«, der i dag har premiere i biografer landet over.

Filmens halvanden time lange historie udspiller sig primært på en psykiatrisk afdeling. Et sted den 36-årige instruktør kender alt til selv.

Han har i perioder af sit liv lidt af så svære depressioner, at han ikke på egen hånd har kunnet handle sig ud af problemerne. Det har betydet, at han ved adskillige lejligheder har været ind og ud af den lukkede afdeling.

De oplevelser tilsat en god portion fiktion er nu omsat til en »systemkritisk« film om psykiatrien, hvor omdrejningspunktet er »mennesket møder systemet«. Det er der kommet en »alvorlig komedie« ud af, fortæller Morten BH, der tidligere har instrueret satireserien »A-Klassen«, der ligesom »Kolbøttefabrikken« byggede på egne erfaringer.

Mini-gøgereden

»Jeg har haft filmen »Gøgereden« med Jack Nicholson i hovedrollen som inspirationskilde. Og selv om der gudskelov er sket meget i psykiatrien de sidste 40 år, siden filmen kom frem i 1975, vil jeg gerne sætte et kritisk lup på, at systematisk overmedicinering, tvangsbæltefiksering og elektrochok visse steder stadig er gængse behandlingsmetoder,« siger Morten BH med en pludselig seriøs mine og fortsætter:

»De senere års mediefokusering på medicin og psykiatri har været med til at aftabuisere hele det felt, og man er heldigvis ikke længere stigmatiseret, blot fordi man har været på lykkepiller, indlagt eller har haft en længerevarende depression. Det er helt legalt nu,« fastslår Morten BH, der dog har været varsom med, hvad og hvem han i filmen gør grin med. For som han påpeger, sidder der sandsynligvis en stor gruppe patienter som pårørende i den anden ende med virkelige problemer og ser filmen.

»Kolbøttefabrikken« har Paprika Steen i hovedrollen og udspiller sig omkring hendes karakter, Acacia. En alternativ behandler, der efter en mislykket behandling idømmes mentalundersøgelse på en lukket psykiatrisk afdeling, hvor hun er overbevist om, at hun kan give medpatienterne, som blandt andet spilles af Mick Øgendahl, Simon Juul og Zlatko Buric, mere livskvalitet end den pillefikserede og stærkt selvmedicinerede overlæge, dr. Bergstrøm, der bliver spillet af Ole Boisen, og hans medsvorne, afdelingsoversygeplejersken Anette, i skikkelse af Mia Lyhne. Acacias behandlingsmetode er absolut medicinfri; Clairvoyance, hypnose og kaffegrums skaber stor glæde på Afdeling 9B, hvor patienterne er indlagt. Men overlægen vil ikke acceptere at blive udfordret af Acacias metoder. Han er derfor sikker på, at hun er syg, og at den eneste løsning er øget medicinering. En reaktion, som får de indlagte til at blive i tvivl om, hvorvidt det er dem eller behandlerne, der er de virkeligt vanvittige.

Improvisation er en gave

Ligesom i TV-serien »A-klassen«, benytter Morten BH sig i »Kolbøttefabrikken« af den såkaldte Mike Leighs (navnet på den engelske filminstruktør, der er kendt for sine prisvindende filmtekniske metoder, hvor han som instruktør blot kommer med en ramme til optagelserne, hvorefter skuespillerne via egen research må improvisere handlingen frem, red.) improvisationsmetode, der byder på et manuskript uden dialog og masser af improvisation. Det har ført til både begejstring og udfordring for filmens mange skuespillere.

Paprika Steen fortæller:

»Det har været en ustyrligt sjov proces, fordi man som skuespiller normalt er vant til at sige nøjagtig det, der står i manuskriptet. Det kræver både utroligt stor disciplin og kreativitet. En disciplin Ole Boisen mestrer til perfektion, mens jeg er mere vant til at lave improvisationer over et manuskript.«

Ole Boisen supplerer:

»Jeg spiller jo denne her overlæge, der ikke kun medicinerer andre, men også sig selv. Det har virkelig været en morsom rolle at lave improvisationer til. For på afdelingen har han en højt status, hvor han nærmest enerådigt kan gøre brug af al den magt, der findes i verden. Hvis patienterne for eksempel ikke har lyst til at tage medicinen oralt, kan han i værste fald få dem spændt fast og give dem det analt.«

Improvisationsteknikken er ifølge begge skuespillere »en gave« til alle involverede parter, for det giver uanede mængder af råmateriale, som instruktøren sammen med klipperne frit efter behov kan gøre brug af.

Overflod af materiale

»Det er næsten sorgfuldt, at vi efter utallige ugers improvisation med flere end ti timers indspilning om dagen har stået tilbage med det luksusproblem, at vi har et overflod af materiale at gøre godt med. Det er lige før, vi også kunne lave en farce, et dramastykke og en socialrealistisk film,« siger Ole Boisen.

Er det så lige før, Morten BH bare har ligget og hvilet på laurbærrene?

»Ikke helt« siger instruktøren smågrinende.

»Så fri leg har der altså heller ikke været. Det er jo ikke sådan, at jeg ikke har anet, hvad jeg ville med plottet.«

»Kolbøttefabrikken« er et resultat af det nye koncept »Debutfilm«, som er et samarbejde mellem Fridthjof Film, TV2, Mis. Label og United International Pictures, der giver debuterende instruktører mulighed for at producere spillefilm.

Filmen har premiere landet over 29. maj.