Gæt hvem der kommer til fødselsdagsmiddag

Sidney Poitier kan bryste sig af titler som ridder af England, ambassadør og Oscar-vinder, og mange af nutidens største skuespillere kan takke ham for at have banet vejen for sorte skuespillere i Hollywood.

Fødselsdag - Den amerikansk skuespiller og instruktør Sidney Poitier fylder 85 år mandag den 20. februar. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCY NICHOLSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en tid, hvor sorte amerikanere kæmpede for borgerrettigheder på gaderne, kæmpede Sidney Portier en stille kamp et helt andet sted. Med sit store talent spillede han sig vej lige ind midt i amerikanernes hjerte, og herigennem fik hans skuespilkarriere enorm symbolsk betydning for de sorte amerikaneres kamp for lige rettigheder.

Fra trange kår som bondesøn på Bahamas drog han til New York som 18-årig. Efter en kort periode i den amerikanske hær, blev han i første omgang afvist, da han ansøgte om optagelse i The American Negro Theatre, fordi han ikke kunne synge og talte med en tyk bahamas-accent. Et halvt år senere havde han kastet accenten af sig, og udviklet sit eget karakteristiske, tydelige sprog.

Siden fulgte bærende roller i teaterstykker på Broadway og på lærredet, i en tid, hvor sorte skuespillere var forvist til stereotype biroller.Oscarakademiet var blandt de første til at anerkende Sidney Poitiers talent. I 1964 tilkendte de ham en Oscar for rollen som Homer Smith i Markens liljer - hans anden nominering på kun fem år. Hermed blev Sidney Portier den første sorte skuespiller, der modtog en Oscar i kategorien »bedste mandlige hovedrolle«.

Siden fulgte banebrydende roller i film som med film som Gæt hvem der kommer til middag og I nattens hede, som var med til at italesætte og nedbryde de sociale grænser mellem hvide og sorte i datidens USA. Med disse roller banede han vejen for mange af nutidens største skuespiltalenter, hvilket netop var Oscarkomiteens begrundelse for at tilkende ham en æresstatuette i 2002, ligesom mange andre sorte skuespillere har hyldet ham fra Oscar-festens talerstol.

»Jeg vil altid følge efter dig, Sidney, jeg vil altid følge i dine fodspor, der er intet, jeg hellere vil, sir,« sagde Denzel Washington eksempelvis, da han vandt en Oscar for Training Day i 2002.

Betegnelsen »sir« skyldes ikke alene ærefrygt - Sidney Poitier blev nemlig slået til ridder af England i 1974. Desuden har han siden 1997 været Bahamas’ ambassadør i Japan.Udover en lang og hæderkronet karriere som skuespiller og diplomat, har Sidney Poitier en instruktørkarriere bag sig. Han instruerede blandt andet komikerduoen Gene Wilder og Richard Pryor i To tosser bag tremmer, som i 20 år havde rekorden for den bedst indtjenende film af en sort instruktør.

Han er gift med den canadiske skuespillerinde Joanna Shimkus, er far til seks, bedstefar til fire og oldefar til to.