Gadedreng med oscardrømme: Mød dansk films nye stjerneskud

Mehdi Avaz er 36 år og debuterer som instruktør med filmen "Mens vi lever". Og så har han en drøm om en Oscar.

Mehdi Avaz er debuterende instruktør. Free/Emilia Staugaard Fold sammen
Læs mere

Instruktøren Mehdi Avaz står sammen med sine brødre, Milad og Misam, bag filmen "Mens vi lever".

Det er hans spillefilmdebut, og der var ikke mange, der troede, det ville lykkes, da han besluttede sig for at skaffe to millioner til projektet. Nu bliver filmen, der blandt andet har Nicolas Bro og Sebastian Jessen på rollelisten, vist i biografer landet over.

Her kan du lære Mehdi Avaz at kende:

Hvem er du?

- Hvis jeg skal beskrive mig i forhold til mine brødre, som jeg har lavet "Mens vi lever" sammen med, så er jeg hjertet, Milad er hjernen og Misam er hænderne.

- Jeg kan godt lide at leve livet, for jeg ved, jeg kun har et. Derfor gør jeg hver dag til noget særligt. Jeg gider ikke holde mig til det sikre.

- Som barn har jeg fået nogle ar på sjælen, der har gjort mig til den, jeg er. Jeg er for eksempel enormt følsom, og det kommer også til udtryk i den måde, filmen er instrueret på.

Hvad skal man kende dig for?

- Ordet nej findes ikke i min ordbog. Uanset hvad jeg drømmer om, og hvad jeg vil opnå, så lykkes det, for jeg tror på det og kæmper for det. Det var sådan, jeg fik lavet en film til to millioner. Og jeg har for nylig sagt, at jeg vil vinde en oscarstatuette til Danmark om to år.

Hvad drømmer du om?

- Jeg vil gerne have børn, jeg vil gerne vinde en Oscar og jeg vil gerne have en michelinstjerne. Det er ikke i prioriteret rækkefølge.

- Jeg vil gerne være anerkendt for mit håndværk. Jeg tror på, at jeg er den bedste instruktør i Danmark til at formidle mennesker og medmenneskelighed.

Hvordan skiller du dig ud?

- Jeg er bare en normal gadedreng, der godt kan lide mennesker. Jeg har mødt virkelig mange instruktører, der er socialt akavede, har sygt dårlig tøjsmag, bor virkelig mærkeligt eller kun kan tale om sort-hvide film og Stanley Kubrick.

Hvornår har du sidst været på dybt vand?

- Da vi skød "Mens vi lever". Jeg stod med to millioner private penge i hånden, fløj et hold fra USA til Danmark og fik engageret nogle af Danmarks dygtigste skuespillere i projektet. Jeg brækkede mig hver morgen og kunne ikke sove om natten, og fjorten dage efter optagelserne havde jeg stadig efterdønninger af stress og angst.

Hvem vil du gerne lære noget af?

- Jeg vil gerne lære at tænke lidt mere på mig selv ind i mellem og lære at kigge lidt ind ad. Det er nok kun mig selv, der kan lære mig det.

- Professionelt vil jeg gerne lære mere af Steven Spielberg, James Cameron og Martin Scorsese. Jeg er stor fan af de store følelser, man ser i James Camerons film som for eksempel "Titanic". Visuelt er jeg meget til Steven Spielberg med store billeder. Og så kan jeg godt lide Scorseses fortællestil.

- Man kommer aldrig til at se mig instruere "Far til fire". Alle de film, jeg gerne vil lave, handler om kærlighed, død, tilgivelse og menneskelige relationer.

"Mens vi lever" har premiere den 26. oktober.

/ritzau/FOKUS