Gårdeventyr i det nordsjællandske - 5 gode udflugtsmål i efterårsferien

Efteråret er sat ind, og de Nordsjællandske gårdhaver bugner med pluk selv-frugt, brugskunst og efterårsaktiviteter for hele familien. Så pak rygsækken med smagsløg, efterårshygge og madkærlighed, og tag på gårdeventyr i det nordsjællandske.

Foto: Ditte Marie Krømmelbein
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

          

Spis til du segner

Foto: Ditte Marie Krømmelbein.

Saftige æbler, vindblæst hår og mætte maver er en del af efteråret på Fuglebjerggaard. Her serverer Camilla Plum hjemmebagt æblekage, cider, æbletoddy og nybagte boller med smør i cafeen - og gården er tilmed også spækket med aktiviteter. Du kan for eksempel plukke æbler i æbleplantagerne, komme på gratis gårdrundvisning med børnene, lære at lave de sprødeste knækbrød og presse dine egne æbler til most. I planteskolen finder du kål, porrer og rodfrugter til vinterhaven, mens gårdbutikken byder på syltevarer, krydderiblandinger, mel, køkkenartikler, havesager, frø og ikke mindst kogebøger. I efterårsferien holder gårdbutikken åbent hver dag fra kl.10–16. Normale åbningstider: Fre: 12–17, lør: 10–16. Se datoer og priser for de forskellige arrangementer på www.fuglebjerggaard.dk.

Hvad: Fuglebjerggaard
Hvor: Hemmingstrupvej 8, 3200 Helsinge

Nyd synet

Foto: Ditte Marie Krømmelbein.

Smedens Have i Udsholt er fyldt med frodige blomster og små, fine detaljer, som kan give enhver æstetiker hjertebanken. På gårdspladsen sælges urter, stauder og årstidens frugt, mens gårdbutikken byder på et udvalg af møbler, brugskunst, lygter og lanterner til vinterhalvåret. Overalt står smukke buketter og pryder den gamle middelalderhave, og i efteråret dufter der vådt af jord, skov og løvfald. Her er altid hjemmebagt kage, te, kaffe og saftevand til fri afbenyttelse, men det er også tilladt at tage madpakken og hele familien med. I weekenden op til og i efterårsferien afholdes Lygtemandens Værksted, hvor du kan lave græskarlygter med børnene og få lun græskarsuppe til at varme dig på. Alle arrangementer er gratis. Åbningstider: Lør-søn: 11-17. www.smedenshave.dk.

Hvad: Smedens Have
Hvor: Udsholtvej 32, 3230 Græsted

Kom og køb

Foto: Ditte Marie Krømmelbein.

Præstebakkegård i Tibirke er et sandt overflødighedshorn af livsstilsartikler til inde- og udeliv. De gamle stalde bugner af smukke spisebordsopsætninger, skabe, tallerkenrækker og kommoder fyldt med glas og porcelæn, mens haven er spækket med krukker, planter, fakler og bålfade, der lyser op i efterårsmørket. Stedet er et sandt Mekka for boliginteresserede, og du kan let fortabe dig i alle de fine sager på gården. I gårdbutikken er hylderne fyldt med lysestager, skåle, lækre boligtekstiler, puder, plaider og brugskunst, og få kilometer fra gården ligget Tisvilde, hvor du kan få dig en bid mad, når dagens indkøb er gjort. Åbningstider: Man-søn: 10-17.30. www.præstebakkegård.dk.

Hvad: Præstebakkegård
Hvor: Bækkebrovej 15, 3220 Tisvildeleje

Gå i kloster

Foto: Ditte Marie Krømmelbein.

Køkkenhaven står i blomst, og rundt omkring i den gamle klosterhave, på klosteret og i cafeen finder du et væld af aktiviteter på Esrum Kloster og Møllegård i efterårsferien. Du kan blandt andet skyde med bue og pil, flette med pil, riste æbler over bål, gå på opdagelse i klosterets samling af antikke genstande fra middelalderen og besøge klosterbutikken, hvor du kan købe et stort udvalg af produkter fra klosterhaven. I cafeen finder du bagværk af korn fra Møllegårdens marker og teer af urter og lægeplanter, som de gamle cisterciensermunke bragte med sig fra hjem fra Frankrig. Åbningstider: Lør-søn: 11-17. Se datoer og priser for de forskellige arrangementer på www.esrum.dk.

Hvad: Esrum Kloster & Møllegård
Hvor: Klostergade 11, 3230 Græsted

Leg med

Foto: Ditte Marie Krømmelbein.

Tag kokkeskeen i hånden, og gå i køkkenet med børn og bedsteforældre på Krogerup Arvlsgård. Her står Årstidernes kokke i efterårsferien klar til at lære jer at tilberede lækre hverdagsmåltider af årstidens råvarer. I kan også tage på markvandring og høre om gårdens biodynamik, brygge cider og gå på æblerov i de allerbedste danske æblesorter. I cafeen kan I købe lækre frokostplatter af gårdens råvarer, æblesaft, æblecider og æblemost og smage Årstidernes hjemmebagte kager, mens gårdbutikken byder på et væld af nyhøstede økologiske grøntsager, brød, mejeriprodukter, vin og hjemmebrygget øl. Åbningstider: man-tirs: 13-18
, fre: 13-18, lør-søn: 10-15. Se datoer og priser for de forskellige arrangementer på www.aarstiderne.com.

Hvad:  Krogerupgård
Hvor: Krogerupvej 3
, 3050 Humlebæk